Düzenli olarak yapılan fiziksel aktivite diyabet riskini azaltıyor ve mevcut diyabetlide kan şekeri kontrolünü sağlıyor. Bu yüzden diyabetli hastalara sürekli olarak tavsiye edilen nokta egzersizin önemidir.

Ancak orta veya düşük yoğunluklu egzersizin diyabette egzersiz ve faydası olarak nitelendirilmesi mümkündür. Bu yüzden genel olarak yürüyüş, yoğa, yüzme gibi hafif tempolu sporların diyabette kan şekeri için önemli olduğunu belirmekte fayda var.

Diyabet Egzersiz İlişkisi Nasıl Olmalı?

Yürüyüş

Yürüyüş bilim adamları tarafından da kanıtlanan ve birçok hastalığın oluşmasını tek başına engelleyecek güçte bir egzersizdir. Hem ulaşılması kolay hem de ekipman istemeyen yormayan bir egzersiz türüdür. Özellikle yoğun fiziksel aktiviteyi kaldırmayan diyabet hastalarında düzenli yürüyüş ilk tavsiyeler arasında yer almaktadır. Bunu haftada 3 kez günde 30 dakika yada 1 saat olarak nitelendirebilir. Unutmayın ki diyabetliler aşırı egzersiz sırasında veya sonrasında hipoglisemiye ( kan şekerinin düşmesi ) girebilirler.

Yoğa

Özellikle esneklik, denge ve gücün simgesi olan yoga diyabette egzersiz tavsiyelerinde yer almaktadır. Yoğa özellikle kas sistemini güçlendiren bir egzersiz olmasından dolayı düzenli yoğa yapan diyabetli bireylerin bir süre sonra kan şekerlerinin reğüle olduğu görülmektedir.

Tai Chi

Yakın dövüş sanatı olarak bilinn Tai Chi çapımızda bedenen ve zihnen rahatlamak isteyenlerin en büyük tercihleri arasında yer alıyor. Yapılan araştırmalar tai chi yapan diyabetli bireylerin kan şekerlerinde ciddi oranda düşüş olduğunu ortaya koymaktadır.

Merdiven Çıkmak

Merdiven çıkmak vücutta neredeyse tüm kasları çalıştıran bir etkiye sahip olmasından dolayı genellikle kan şekerinin yüksek olduğu zamanlarda tercih edilirse kan şekerini düşürücü etki yaratmaktadır. Diyabette egzersiz tercihleri genelde çok efor sarf ettirmeyen ve diyabetli bireylerin yorulmasına mahal vermeyen tarzda egzersizlerin tercih edilmesinden yana olmaktadır.

Diyabet hastalığında egzersiz diyabetli ayak vakasının ortaya çıkmasını engellemek içinde oldukça etkilidir. Şöyle ki düzenli yapılan egzersizler sayesinde kaslar daha güçlü olmakta, insülin salgısı normale dönmekte ve kan şekeri düzenlenmektedir. Bu yüzden şeker hastalığının neden olacağı komplikasyonların da önüne geçmek için diyabet ve egzersizin birlikte yürütülmesi gerekmektedir. Kendinize uygun ancak diyabete uyum sağlayan bir egzersiz programı sizde daha kontrollü bir yaşam geçirebilirsiniz.

Sevdiğim şeyler hakkında içerik üretmeyi seviyorum. Yazar arada gezer tozar. İçerik üreticisi.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner