Yumurtalık kisti ve yumurtalık kanseri hakkında neler biliyorsunuz?
Son zamanlarda manşetleri görmüş olabilirsiniz: How I Met Your Mother ünlü yabancı dizisinin ve yeni drama Stumptown’un yıldızı Cobie Smulders, yumurtalık kanserinin onu “daha iyi bir insan” ve “sahip olduğu için minnettar” hale getirdiği söyledi. Aynı sıralarda, Netflix’in sıra dışı gizemi Marcella’nın yıldızı Anna Friel, yumurtalık patlaması sonucu ölümden döndüğünü açıkladı.
Tamamen iyileşti ve hamile kalabildi.
Her iki kadın da yirmili yaşlarında bu sorunlarla karşılaştı. Tehlikede olabilir misiniz? Ve yumurtalık kanseri ile yumurtalık kisti arasındaki fark nedir?
Bu yazıda yumurtalık kistleri, kanser ve kontrol edilme zamanı geldiğinde dair her şeyi inceliyoruz.
2. Yumurtalık Kanseri nedir?
Yumurtalık kanseri gerçekten genel bir terimdir çünkü yumurtalıkla bağlantılı kanserlerin çoğu fallop tüplerinde başlar ve yumurtalıkları çevreleyen çeşitli alanlarda gelişebilir. Ulusal Kanser Enstitüsüne göre, kadınların yumurtalık kanserine yakalanma şansı ortalama yüzde 1,3’dür, ancak yine de yılda 22.500’den fazla vaka ile oldukça nadirdir.
İyi huylu kistler ile yumurtalık kanseri arasında ayrım yapmanın anahtarı: kalıcılıktır. Kistler kalıcı olduğunda ve büyümeye devam ettiğinde, bu olası bir kanser belirtisi olabilir.
Yumurtalık kanserinin net bir nedeni yoktur, ancak nadir BRCA1 ve BRCA2 genlerini taşıyan kadınların yumurtalık veya meme kanseri gelişme riski yüzde 30 ila 40 daha yüksektir. Annesi 2007’de meme kanserine yenik düşen aktris Angelina Jolie, BCRA1 genine sahip olduğunu öğrendikten sonra 2013’te mastektomi, yumurtalık ve fallop tüpleri çıkarılmıştır.
Kadınları biraz daha yüksek risk altında bıraktığı belirlenen diğer üreme faktörleri, obezite gibi çevresel ve yaşam tarzı faktörlerine ek olarak geç menopoz, endometriozis ve kısırlığı içerir.