Uyku apnesi yaygın ve genellikle ciddi bir durumdur. İnsanların uyku sırasında nefessiz kalmasına neden olabilir. Uyku apnesi çeşitli şekillerde gelir, her yaşta ortaya çıkabilir ve farklı şekillerde ortaya çıkabilir.
Uyku apnesi, uyku sırasında solunumun kısa süreliğine durması anlamına gelir. Uyku sırasında nefes almayı bıraktığınızda veya ciğerlerinize hava akışı azaldığında, iyi uyuyamazsınız ve gün içinde çok yorgun olabilirsiniz. Kanınızdaki oksijen seviyeleri düşebilir ve karbondioksit seviyeleri yükselebilir. Yüksek tansiyon ve kalp hastalığı gibi başka sorunlara yol açabilir.
Uyku apnesi, uyku sırasında solunumun ne sıklıkla durduğuna bağlı olarak hafif ila şiddetli arasında değişebilir. Yetişkinler için solunum saatte 5 kez (hafif apne) ile saatte 30 veya daha fazla kez (şiddetli apne) durabilir. Uyku apnesiyle ile ilgili merak edilenleri derledik.
3. Uyku apnesinin önlenmesi ve tedavisi
Ailenizde uyku apnesi öyküsü varsa, tedavi etmek ve semptomları azaltmak tek seçeneğiniz olabilir. Yaşam tarzınız uyku apnenize katkıda bulunuyorsa, doktorunuz daha iyi dinlenmek için sigarayı bırakmanızı, yan tarafınıza yatmanızı, daha sağlıklı bir kalp diyetine geçmenizi veya farklı uyku alışkanlıkları benimsemenizi önerebilir.
Uyku apnesi teşhisi konan biri için tedavi seçenekleri, durumun tipine ve ciddiyetine bağlı olarak değişir. Sürekli pozitif hava yolu basıncı veya CPAP(uyku solunum) makinesi en yaygın tedavi yöntemlerinden biridir. Solunum yollarını açık tutmak için hafif hava basıncı kullanır. Bir CPAP makinesi tek tedavi şekli değildir. Doktorlar daha ciddi vakalarda solunum cihazları, uyurken ağızdan ağızlıklar, fizik tedavi ve hatta cerrahi prosedürler önerebilir.