Uyku apnesi yaygın ve genellikle ciddi bir durumdur. İnsanların uyku sırasında nefessiz kalmasına neden olabilir. Uyku apnesi çeşitli şekillerde gelir, her yaşta ortaya çıkabilir ve farklı şekillerde ortaya çıkabilir.

Uyku apnesi, uyku sırasında solunumun kısa süreliğine durması anlamına gelir. Uyku sırasında nefes almayı bıraktığınızda veya ciğerlerinize hava akışı azaldığında, iyi uyuyamazsınız ve gün içinde çok yorgun olabilirsiniz. Kanınızdaki oksijen seviyeleri düşebilir ve karbondioksit seviyeleri yükselebilir. Yüksek tansiyon ve kalp hastalığı gibi başka sorunlara yol açabilir.

Uyku apnesi, uyku sırasında solunumun ne sıklıkla durduğuna bağlı olarak hafif ila şiddetli arasında değişebilir. Yetişkinler için solunum saatte 5 kez (hafif apne) ile saatte 30 veya daha fazla kez (şiddetli apne) durabilir. Uyku apnesiyle ile ilgili merak edilenleri derledik.

Sonraki

4. Uyku apnesinin olası komplikasyonları

Tedavi edilmezse, diğer rahatsızlıkların ve durumların riskini artırabilir. Bununla ilgili bazı durumlar belirtilmiştir.

  • Hipertansiyon
  • Kalp yetmezliği
  • Felç Metabolik bozukluklar (örn. diyabet)
  • Astım Kronik böbrek hastalığı
  • Bilişsel ve davranışsal bozukluklar
  • Hamilelik komplikasyonları

Uyku apnesi ciddiye alınmalı

Çoğu durumda, uyku apnesi yönetilebilir bir rahatsızlıktır, ancak bu ciddi olmadığı anlamına gelmez. Yüksek sesle horlama, uyku apnesinin tek yan etkisi değildir. Yaşam kalitenizi ve genel sağlığınızı etkileyebilir. Uyku apneniz olabileceğini düşünüyorsanız veya size uyku apnesi teşhisi konduysa, tıbbi yardım almanız ve öngörülen tedavi planını izlemeniz hayati önem taşır.

Stresle Nasıl Baş Ederiz?

Sonraki
Sevdiğim şeyler hakkında içerik üretmeyi seviyorum. Yazar arada gezer tozar. İçerik üreticisi.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner