Photo by Peter Fazekas from Pexels

Her yılın son aylarında Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanlığı taklit ve tağşiş (karıştırma ile hile, ya da diğer ifadeyle benzer ürünle karıştırma) yapan yüzlerce zeytinyağı firmasını açıklar.

Çeşitli otoriteler özellikle markalı zeytinyağı alınmasını tavsiye etse de, bu taklit ve tağşiş yapan firmaların da gayet büyük sermayeler olduğu gözlerden kaçırılmamalı.

Bu markalar mahalle bakkalında, ya da markette size en yakın rafta bulunuyor genellikle. Biz bu tağşişin %75’e kadar yapıldığı vakalara rastladık bölgemizde. Üstelik İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerde oldukça bilinen ve satılan bir markaydı, sonra çekilmek zorunda kaldı piyasadan…

1. Gerçek zeytinyağını sahtesinden nasıl ayırt ederiz?

Kanola yağı, ayçiçek, pamuk yağı, son dönemde ülke olarak dışarıdan tonlarca litre ithal ettiğimiz mısır yağı ya da prina (zeytinyağı atığı) ile yapılan bu tağşişi anlamanın tek yolu kimyasal analiz yapmak. Ama biz bu yazıda size hileli zeytinyağından korunmanız için bazı basit yöntemler sunacağız.

Motorine, enerjiye gelen zamlardan dolayı zeytinin maliyeti son yıllarda son derece artış gösterdi. Eğer litre fiyatı 20 TL’nin altındaysa o zeytinyağı ya geçtiğimiz yılların mahsülünden elde edilmiştir ya da zeytinyağı değildir.

Çok bilindik markalar dahi olsa bana kalırsa litresi 20 TL’den aşağı olan zeytinyağı almamaya çalışın. Ya da şunu biz en iyisi 25 TL yapalım, garanti olsun! Özellikle her köşe başında rastladığımız, ucuzcu marketlerde satılan zeytinyağı markalarından uzak durmaya çalışın. Yıl sonu tağşiş listelerinde bu markalara bolca rastlayabilirsiniz.

Özgün yazılar ve çevirilerle hayatları renklendirmeye çalışan 'iyi niyetli' blog.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner