Tamamlanmış bir bağışıklık sistemi ile dünyaya gelmeyen bebeklerin hastalık yapan patojenler ile karşılaşmaması önemlidir. Bu sebeple bebeklerin kullandığı bütün eşyaların titizlikle temizlenmesi hatta sterilize edilmesi gerekir.
Dikkatle temizlenmesi gereken eşyalarının başında ise biberonları gelmektedir. Bebeklerinize hem kimyasalların birikmemesi hem de bebeklerinizin bakteriler ile karşılaşmaması için temizlenmeli hatta sterilize edilmeleri gerekmektedir.
Bebeğinizin biberonunu en doğru şekilde temizlemek için ise şu adımları takip etmelisiniz.
Biberonları Ne Zaman Temizlemelisiniz?
Birçok anne ve baba biberonları bebeklerin beslenmesinde sonra temizlenmeleri gerektiğini düşünür. Bu inanış kısmen doğrudur. Ancak biberonların kullanılmadan önce de temizlenmeleri gerekmektedir.
Çünkü kullanım sonrasında temizlenseler dahi içerisinde kalabilecek olan süt veya formül mama kalabilir. Ayrıca biberonun içerisinin nemli kalması bakterilerin hızla üremesine neden olabilir. Bu sebeple biberonlar hem beslenmeden hemen sonra hem de beslenme öncesinde temizlenmelidirler. Eklem Ağrısı Çekenlerin Bilmesi Gereken 5 Şey
Bunlara ek olarak eğer biberonu ilk defa kullanacaksanız o zaman kullanım öncesinde mutlaka sterilize etmeniz gerekmektedir.
Biberon Temizliği Bulaşık Yıkamak Kadar Kolay Olmayabilir
Bulaşıkların temiz olması onları tekrar kullanmak için yeterli bir kriterdir. Ancak söz konusu bebeğiniz olduğunda biberonların sadece temiz olması yetmez. Aynı zamanda biberonlarda mikropların ürememiş olmasına da dikkat etmeniz gerekecektir. Biberonların temiz olduğundan emin olmanız için atmanız gereken adımlar ise şunlardır.
Temiz Bir Biberon İçin Önce El Temizliği
Biberonların mikroplardan arınmalarını için atılması gereken ilk adım ellerin temiz olmasıdır. Ancak son derece önemli olan bu adım birçok ebeveyn tarafından göz ardı edilmektedir. Bunun için sizler bebeğinizin biberonunu temizlemeden önce ellerinizi sabunla yıkamalı ve daha sonrasında temiz bir havlu ile kurutmanız gerekir.
Biberonun Temizliği
Temizliğe başlamak için öncelikle biberonun bütün parçalarının ayrılması gerekir. Daha sonrasında ise bu parçaların ılık su ile süt kalıntılarından arındırılmalıdır. Bir sonraki aşama ise biberon temizliğine uygun olan bir bulaşık deterjanı ile sabunlanmaları gerekmektedir. Sabunlama işleminde biberonları çizmeyecek yumuşaklıkta süngerler kullanmalısınız. Daha Yeşil Bir Ev için Yapabileceğiniz 10 Değişiklik
Eğer uzun bir biberon kullanıyorsanız o zaman biberon temizlemek için üretilen temizleme fırçalarından yararlanmanız gerekecektir. Ayrıca bu fırça setlerinin içerisinde bulunan küçük boy fırçalar ile biberonların emzik kısımlarının da temizlenmesi gerekmektedir. Biberonları temizlerken emzik kısımlarında herhangi bir aşınma olup olmadığını da kontrol etmeniz gerekir. Eğer bir yırtık söz konusu ise değiştirilmelidirler.
Biberonların Sterilize Edilmesi
Eğer biberonların tam olarak temizlenmesini istiyorsanız o zaman yıkama sonrasında sterilizasyon işlemini de gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Bunun için kullanabileceğiniz özel makineler bulunmakla birlikte kaynar su ile de bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Bunun için öncelikle biberonun bütün parçalarını ayırmalı ve daha sonrasında bir tencerenin içerisine yerleştirmelisiniz. Daha sonrasında bütün parçaları suyun içerisinde kalacak şekilde tencereyi su ile doldurmalı ve ocağa koymalısınız. Kaynamaya başlayan suyun içerisinde biberonu 5 dakika bekletmelisiniz. Sürenin sonunda kullanıma hazır olacaktır.