Seri üretimin en yoğun yapıldığı bu zamanda dünyaya gelen kimseler olarak istifçilikte oldukça başarı sağladık.
Kırtasiye, giyim veya dekoratif malzemeler; koleksiyon tercihimizi hangi alanda yapmış olursak olalım yaşam alanlarımızı nesnelerin işgaline teslim ettik.
Fıtratımıza uygun olmayan bu tüketim alışkanlığı bizi boğarken dünyada hızla popülerleşen minimalizm akımı imdadımıza yetişti. Minimalizm; yaşamınıza değer katmayan, size hizmet vermeyen soyut veya somut her şeyi hayatınızdan çıkarmak anlamına gelir.
10. Kaliteli ve Az Miktarda Tüketim
Diyelim ki kaliteli bir döküm tencerenin fiyatı 500 Lira ucuz bir teflon tavası ise 100 lira. Döküm tencerenin ömrü çok ama çok daha uzundur ama şimdilik biz 50 yıl olsun diyelim, teflon tencerenin ömrü ise çok ama çok daha kısa ancak biz şimdilik 10 yıl olsun diyelim. İkisini de aynı para ödemiş gibi olduğumuzu farz edelim. Bu en iyi senaryoda bile gelecek nesillere 5 kat daha fazla kirli bir dünya bırakmış oluyoruz.
Gıdalarınızı kontrol edin
Tarihi geçmiş makarnalar, görüp çok beğendiğiniz ve malzemelerini aldığınız ama bir türlü denemediğiniz yemek tarifi için alınmış ama bayatlamış baharatlarınız, sağlıklı yaşam için edindiğiniz ama tadını beğenmediğiniz için bir köşede unuttuğunuz bitki çayları ve daha neler neler. Evinizi tarihi geçmiş veya bayatlamış gıdalarınızdan arındırın.
Bu Tuzağa Düşmeyin
Eminim hepimizin başına gelmiştir. 250 gr yoğurt 3 lira, 1000 gr yoğurt 9 lira 5000 gr yoğurt 30 lira. Kerrat cetveli hesabıyla 250 gram yerine 5 kilo yoğurt alırsanız 30 lira karınız var. Aldınız ve evinize geldiniz.
Yoğurt kısa ömürlü bir gıdadır.(En azından öyle olmalı. Üretim tarihiyle son tüketim tarihi arası uzun olan yoğurdu almayın. İçerisinde koruyucu kimyasallar olabilir.) 1 hafta sonra dolabınızı kontrol ederken yoğurdunuzun kullanım tarihinin geçtiğini fark ettiniz. Kapağını açıp baktığınızda gördünüz ki 250 gramını tüketebilmişsiniz. 27 lira zararınız var. Ve kaç tane ailenin 1 haftalık yoğur ihtiyacını karşılayabilecek miktardaki yoğurdu çöpe atıyorsunuz. Bu nedenle az çoktur. Hayatınızı bereketlendirmenin yolu daha çok şey almak değil israf etmemektir.