Bu ay Akademi üyeleri 90 yıldır ilk defa olan bir karara imza attılar ve Oscar Ödül Töreni ve Oscar Komitesinin başkanını ”çizgi-altı” ekiplerden olan bir Görüntü Yönetmenini seçti.

John Bailey’nin kameramanlığını yaptığı filmler arasında Groundhog Day, The Big Chill, American Gigolo ve Ordinary People gibi klasikleşmiş yapımlar ve geçmiş Oscar sahibi filmler yer alıyor. Akademinin geçtiğimiz yıllarda hızlandırdığı çok renklilik politikasına yeni başkan Bailey’in çok önemli destekler sunabileceği endüstri dedikoduları arasında. 

Oscar Ödüllerinin Yeni Başkanını Tanıyalım

10 Ağustos 1942 doğumlu olan 75 yaşındaki Bailey eğitimini tamamladıktan sonra bağımsız yapımlarda kamera ekiplerinde çalışmaya başladı. İlk Görüntü Yönetmenliği kredisini Boulevard Nights filmiyle 1978 yılında aldı. Cannes film festivalinde paylaştığı büyük ödülle birlikte bir çok kurum ve festival tarafından ödüllendirilen Bailey, film kurgucusu eşi Carol Littleton ile 1972’den beri veli. Halen ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Los Angeles şehrinde yaşıyorlar. 

John Bailey Neden Önemli?

Bizim gibi 3. Dünya ülkesi ülekerinin filmlerinin Oscarlarda daha çok yer bulabilmesi için önemli bir destek olacak olan John Bailey, Vanity Fair dergisine verdiği röportajında bunu açıkca da belirtmiştir. Önündeki öncelikli ajanda dışında Oscar töreni için en çok ne yapmak isteyeceği sorusuna, Yabancı Dil Kategorisi ile yakında ilgilenmek istiyorum diye cevap vermiştir. O bölümün diğer bütün Akademi üyeleri tarafından daha yakından ve sıkı takip edilmesi için elimden geleni yapacağım diye de eklemiştir. 

Ayrıca yaşlı bir beyaz erkekler klubüne dönüşmüş Akademi üyeleri kadrosundaki son yıllarda yapılan eklentiler ile çok daha renkli bir demografiye kavuşan kurum için yeni başkanın desteği çok önemli. Kadınların ve yeteri kadar temsil edilemeyen azınlıkların Oscar yarışında yerini almaları için değişimin sürmesi gerektiğini düşünen endüstri üyeleri artık çoğunlukta gibi. 

Ayrıca 2019 yılında açılması düşünülen Oscar Müzesi  projesine de çok önem verdiğini belirten Bailey, ”bu müze için 400 milyon Dolardan fazla bir para harcanıyor. Akademinin ve Dünya sinemasının ışıltılı yüzünün en önemli tarihi anıtı olması için elimizden geleni yapıyoruz” dedi. Yeni başkana görevinde başarılar diliyoruz. Türk yapımcılar baklavaları alıp Kodak Tiyatrosu kapılarını aşındırmaya şimdiden başlayabilirler. Bu vesileyle de

Türkiye’nin Oscar Adayı Belli Oldu

Türkiye’yi  2018 yılı Oscar Ödüllerinde temsil etmek için aday adayı olan filmimiz ”Ayla” içinde bol şans dilemek isteriz. Kore savaşındaki bir Türk askeri ile Kore’li küçük bir kız çocuğu arasında gelişen özel dostluğu ve bağı anlatan film Türk sinema tarihin en büyük yapımlarından biri gibi duruyor. Milli Savunma Bakanlığının katkılarıyla çekildiği bilinen filmin askeri ekip ve ekipman konusunda eksiğinin olmadığı aşikar. Umarım film beklentilerimizi karşılar ve hem ülkemizde hem de yurt dışında büyük ilgi görür.

Yönetmenliğini Can Ulkay’ın, senaristliğini ise Yiğit Güralp’in gerçekleştirdiği Türkiye ve Güney Kore ortak yapımı Ayla filmi 27 Ekim 2017 tarihinde vizyona girecek. Filmin fragmanını aşağıda izleyebilirsiniz.

Özgün yazılar ve çevirilerle hayatları renklendirmeye çalışan 'iyi niyetli' blog.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner