“Düşünebiliyor musun? Kocası…”, “Dün ne kadar kötü gözüktüğünü gördün mü?”, “O iyi bir uzman değil aslında”, “Onların çocukları çok kaba”.

Buna benzer cümleleri hepimiz duymuşuzdur ve maalesef birilerinin arkasından konuşması konusunda hepimiz suçluyuz.

İnsanlar dedikodu yapmayı severler. Yapılan bir araştırmaya göre başka insanların özel hayatlarıyla ilgili yapılan sohbetler, konuşmalarımızın %80’ini oluşturuyor.

İnsanlar neden dedikodu yapar?

Psikologlara göre dedikodunun ana nedeni diğer insanlarla sosyal bağ kurma sürecini basitleştirme isteği olarak görülüyor.

Ortak beğenilerin veya ilgi alanlarından daha çok birkaç kişi tarafından beğenilmeyen şeyler o kişileri birbirine daha yakınlaştırıyor. Başkaları hakkında gizli bilgileri ifşa etmek insanları heyecanlandırır. Kendilerini daha şanssız insanlarla kıyaslayıp, başkalarının hatalarından veya başarısızlıklarından zevk alan dedikodular vardır.

Nasıl durdurabiliriz?

Dedikodu her yerde ve bunun kötü bir alışkanlık olduğunu kimse kimseye pek söyleyemiyor. Ancak psikologlar basit bir cümle ile dedikoduyu durdurabileceğimizi söylüyorlar. Biri sizi başkasıyla ilgili negatif bir konuşmanın içine sürüklemeye çalışıyorsa, ona şunu sorun;

“Bana bunu neden söylüyorsun?”

Çok basit bir cümle, öyle değil mi? Ancak etkisi çok fazla. Öncelikle bu soru dedikoducu kişinin motivasyonunu kıracaktır. İkinci olarak, bu cümleyle muhatabınıza böyle bir konuşmaya dahil olmak istemediğinizi göstermiş olacaksınız.

Dedikodu zararsız değildir. Sözcüklerin büyük bir gücü vardır. Dedikodu yapmak veya biri hakkında yalan söylemek çok kötü sonuçlara neden olabilir. Vazelin Neden Yasaklandı?

Dedikodu yaparken unutmayın ki birini dolaylı ya da direk olarak üzüyorsunuz. Bir daha ki sefere biri sizi dedikoduya zorlarsa “Bana bunu neden söylüyorsun?” diyerek kötü söylentilerin yayılmasını engelleyebilirsiniz.

Özgün yazılar ve çevirilerle hayatları renklendirmeye çalışan 'iyi niyetli' blog.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner