Photo by Pixabay from Pexels

Ülkeden ülkeye farklılık gösteren sistemler arasında sağlık sistemi çok önemli bir yer tutuyor.

İngiltere sağlık sistemi, Avrupa’daki çoğu ülke ile benzerlik taşıyor olsa da, Türkiye ile karşılaştırıldığında önemli farkların olduğu net bir şekilde görülmekte. Peki İngiltere’deki sağlık sisteminin farklı yönleri neler?

Türkiye ile arasındaki farklılıklar bazen insan hayatına mal olacak seviyede. Hatta bu konuyla ilgili ünlü İngiliz haber ajansı BBC birçok kez haber yayınlamış durumda.

1- Hastaneye gidebilmek için önce sağlık ocağına gitmelisiniz.

Türkiye’deki sisteme göre, vatandaşlar direkt olarak uzman doktorlara başvurabiliyor. Ancak İngiltere’de sistem bu şekilde değil. General Practicioner (GP) olarak adlandırılan, bizim ülkemizde de “pratisyen hekimlik” olarak adlandırılan bir sağlık ocağı sistemi var. Ve muayene olacağınız ilk sağlık kurumu GP’ler oluyor. GP’lere de muhakkak randevu alarak gitmeniz gerekiyor, randevusuz hasta bakılmıyor.

Eğer sağlık ocağındaki pratisyen hekim bir uzmana görünmeniz gerektiği kanısına varırsa sizi uzman doktora yolluyor. Genel Blog Hastaneden gerekli randevuyu da sizin için alıyorlar, ev adresinize randevu bilgilerinizin yazılı olduğu bir kağıt yollayarak bilgilendiriyorlar.

2- Tüm hastaneler ve sağlık ocakları ücretsiz hizmet verir.

İlk müracaatınızı yaptığınız sağlık ocakları ve sonrasında gittiğiniz hastaneler sizden hiçbir şekilde ücret talep etmez. Yapılan tüm işlemler devlet tarafından karşılanmaktadır. Ancak, ilaçlarınızı para ile almak zorundasınız. Reçetede yazan her bir ilaç için 8.40 pound ödemeniz gerekmekte, fakat bu durum yetişkin ve genel sağlık durumu iyi olan kişiler için geçerli.

60 yaş ve üzeri hastalarda, 16 yaşını doldurmamış yani reşit sayılmayan çocuklarda, 16-18 yaşlarında ve tam süreli eğitim gören gençlerde, hamilelerde ve son bir yıl içinde doğum yapan kadınlarda, engellilerde, sürekli ilaç kullanması gereken hastalarda ve maddi durumunun iyi olmadığı kanıtlanan hastalarda devlet ilaç masraflarını da karşılıyor.

3- Her hastanede acil servis yoktur.

İngiltere’deki hastanelerde direkt olarak başvurabileceğiniz tek yer acil servistir. Her bölgede belirli hastanelere acil servis konulmuştur. Bu yüzden yaşayacağınız bölgede hangi hastanelerin olduğunu ve hangilerinin acil servis hizmeti verdiğini iyice araştırmanız ve bilmeniz önemlidir.

İngiltere’deki acil yardım kodu 999’dur. Acil bir durum varsa ve kişi kendi imkanlarıyla acil servise gidemeyecek durumda ise bu numara aranarak ambulans talebi yapılabilir.

Özgün yazılar ve çevirilerle hayatları renklendirmeye çalışan 'iyi niyetli' blog.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner