Şişkinlik, bağırsaklarınızda gaz birikmesinden kaynaklanan karnınızda veya karnınızda dolgunluk veya şişkinlik hissidir. Herkes yemek yerken veya içerken biraz hava yutar, ancak çok fazla yutmak ekstra gaza ve şişkinlik ve geğirme gibi semptomlara yol açabilir.

Bazı yiyecekler ve içecekler de daha fazla gaza neden olabilir. Şişkinlik bazen karnınızın daha büyük görünmesine neden olur, buna distansiyon denir. Şişkinlik ayrıca bazı kişilerde rahatsızlığa veya ağrıya neden olabilir.,

Şişkinlik rahatsız edici hissettirebilir veya hatta sizi hassas hale getirebilir, ancak yemek sonra şişkinlik genellikle önlenebilir.

Yemek Sonrası Şişkinliği Durdurmanın En İyi Yolu

Yavaşça ve iyice çiğneyerek yemek yemek, yemekten sonra şişkinliği durdurmanın en iyi yoludur, çünkü fazla havayı yutmanızı önler. Özellikle sık sık geğiriyorsanız faydalıdır.

Sindirim Sistemindeki Gazın Tedavisi . Bu basit strateji, yiyecekleri daha küçük parçalara bölerek sindirime yardımcı olur ve bağırsaklarınızın yediklerinizi işlemesini kolaylaştırır.

Bu değişiklik basit olabilir. Daha küçük lokmalar alabilir, daha küçük çatal bıçak takımı kullanabilir, yutmadan önce daha fazla çiğneyebilir veya yemek sırasında su yudumlayarak veya lokmalar arasında çatal bıçak takımınızı bırakarak kısa molalar verebilirsiniz.

Bu tekniğin başka faydaları da vardır. Zaman ayırmak daha az yemenize ve tok hissetmenize yardımcı olabilir, bu da kilo yönetimini destekleyebilir. Yapılan araştırmalar beyninizin tok olduğunuzu anlamasının yaklaşık 20 dakika sürdüğünü gösteriyor. Öte yandan, çok hızlı yemek yemenin de kilo alımıyla bağlantısı var. Bu konudaki araştırmaya göz atabilirsiniz.

Yavaş yemek yemek aynı zamanda bilinçli bir yeme pratiğidir, çünkü yemeğinize ve onun aromasına, lezzetlerine ve dokularına dikkat edebilirsiniz. Bilinçli yemek yeme, dikkat dağıtıcı şeyleri ortadan kaldırmayı ve kendinizi yargılamadan yemek yerken vücudunuzun sinyallerinin (örneğin açlık ve tokluk) farkında olmayı içerir.

Şişkinliği Önlemenin ve Tedavi Etmenin Diğer Yolları

Yemekten sonra şişkinliği önlemenin başka yolları da vardır. Gün boyunca daha küçük porsiyonlar yemek, bağırsaklarınızın aşırı yüklenmesini önlemeye yardımcı olur ve üretilen gazı azaltarak kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlar.

Hareket halinde yemek yerine yavaşlamayı ve yemek yerken oturmayı unutmayın, bu çok hızlı yemeye ve aşırı yemeye yol açabilir.

Düzenli egzersiz sindirimi iyileştirebilir ve şişkinliği önlemeye yardımcı olabilir. Yürüyüş gibi aktiviteler özellikle şişkin hissettiğinizde yardımcı olabilir. Karnınıza sağdan sola doğru masaj yapmak da sıkışmış gazı serbest bırakmaya yardımcı olabilir.

Eğer kabızlık da hissediyorsanız, tedavi için bir doktora danışmanız önemlidir. Yüksek lifli yiyecekler düzenliliğe ve kabızlığa yardımcı olabilirken, çözünmeyen lifler (tam tahıllar, kuruyemişler ve tohumlar gibi bitkisel gıdaların dış kabuğunda bulunur) daha fazla şişkinliğe ve gaza neden olabilir.

Nelerden Kaçınılmalı

Sakız çiğnemek, sert şeker emmek, gazlı içecekler içmek, pipetle içmek ve yemek yerken veya içerken konuşmak gibi şişkinliği artırabilecek alışkanlıklardan kaçınmak veya bunları sınırlamak en iyisidir. Bu alışkanlıklar daha fazla hava yutmanıza neden olarak şişkinliğe katkıda bulunabilir.

Bazı insanlar tam olarak sindirilmemiş belirli karbonhidratları tükettiklerinde daha fazla gaz yaşarlar. Bu karbonhidratlar kalın bağırsağa ulaştığında, bakteriler bunları parçalayarak gaza neden olur.

Aşırı gaza neden olabilecek karbonhidrat içeren yiyecek ve içecekler şunlardır:

  • Elma, şeftali ve armut gibi bazı meyveler
  • Soğan ve sarımsak gibi sebzelerin yanı sıra brokoli, karnabahar, kara lahana ve kara lahana gibi turpgiller
  • Fasulye, bezelye ve mercimek gibi baklagiller
  • Süt, dondurma ve yoğurt gibi süt ürünleri
  • Yulaf, çavdar ve tam buğday gibi tam tahıllar
  • Meyve suları, enerji içecekleri, meşrubatlar ve spor içecekleri gibi yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren içecekler
  • Vücutta İltihaplanmaya Neden Olan 7 Yiyecek

Çok fazla lifli veya yüksek yağlı yiyecekler yemek de yedikten sonra şişkinliği artırabilir. Belirli yiyeceklerin şişkinliğe neden olduğunu düşünüyorsanız sağlık uzmanınızla görüşün.

Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Şişkinlik herkesin başına gelebilir ve genellikle çok fazla hava yutmaktan veya aşırı yemek yemekten kaynaklanır. Şişkinlik çoğu insan için hafif ve geçicidir. Kronik veya şiddetli şişkinlik yaşıyorsanız veya şişkinliğinize aşağıdaki belirtilerden herhangi biri eşlik ediyorsa bir sağlık uzmanına görünmelisiniz:

  • Karın ağrısı
  • Dışkıda kan veya koyu, katran görünümlü dışkı
  • İshal
  • Kusma
  • Kilo kaybı
  • Kötüleşen mide ekşimesi

Kabızlık, gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH), laktoz intoleransı, irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve ince bağırsakta aşırı bakteri üremesi (SIBO) gibi durumlar sürekli şişkinliğe neden olabilir. Bir sağlık uzmanı, durumun ne olduğunu belirlemenize ve doğru tedaviyi önermenize yardımcı olabilir.

Sevdiğim şeyler hakkında içerik üretmeyi seviyorum. Yazar arada gezer tozar. İçerik üreticisi.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner