Yemeklere tat katan, kimi zaman ise gıdaların daha uzun ömürlü olmasını saklamak için kullanılan tuzun sağlığımız açısından ciddi faydaları, doğru ölçüde alınmadığında ise birçok zararı vardır.
Sağlıklı, yetişkin bir insanın vücudunun ihtiyacı olan günlük tuz miktarı yarım çay kaşığı kadardır. Farkında olmadan birçoğumuz bu miktarı aşıyoruz. Bunun sonucu olarak, yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları, böbrek hastalıkları, mide kanseri gibi birçok hastalığa davetiye çıkartıyoruz.
Ülkemizde yapılan araştırmalarda her 5 kişiden birinde yüksek tansiyon olduğu görülmüş ve bu kişilerin yüzde 30’luk kısmının aşırı tuz tüketiminden kaynaklandığı saptanmıştır.
Tuz Tüketimi Nasıl Azaltılır?
– Öncelikle işlenmiş ve hazır gıdaların içeriğinde bulunan sodyum nedeniyle, bu gıdaları tüketenler, günlük tüketmeleri gereken tuz miktarından fazlasını almaktadırlar. Alışverişe çıktığınızda ürünleri inceleyin, yüksek sodyum oranlarına sahip ürünleri almayın.
– Sucuk, salam, sosis gibi et ürünlerinde koruyucu özelliği nedeniyle tuz katılmaktadır. Ayrıca turşu, konserve ve salata soslarında da tuz yoğun olarak kullanılan bir mineraldir.
– Yemeklerin tadına bakmadan sakın tuz atmayın. Birçok kişi bu alışkanlıkları nedeniyle almaları gerekenden fazla tuz tüketmektedir.
– Yemeklerinizi tuzsuz yemeğe kendinizi alıştırın. Merak etmeyin, yemeklerinize hiç tuz atmasanız bile, yediğiniz sebze ve diğer gıdalardan alacağınız tuz, günlük ihtiyacınızı karşılayacak ölçüdedir. Yemeğe tat vermeleri açısından nane, kekik, maydanoz gibi yeşillikleri kullanarak tuzun eksikliğini kapatabilirsiniz.
– Salamura zeytinlerinizi masaya koymadan önce sudan geçirin. Aynı şekilde tuzlu peynirlerinizi suda bekleterek içindeki tuzun gitmesini sağlayabilirsiniz.
– Ekmeği azaltın. Ülkemizde tüketilen ekmek oranları incelendiğinde sadece ekmekten günlük 7.2 gram civarında tuz alındığı, hipertansiyonu önlemek için ise uzmanların tavsiye ettiği günlük tuz miktarının sadece 5-6 gr olduğunu söylersek, tuzun hayatımız için ne kadar risk sunduğunu net bir şekilde anlayabiliriz.