Sarımsak soğan, pırasa ve frenk soğanı ile yakın akrabadır. Kendimizi bildik bile kullanılır, özellikle de yemeklerde. Sarımsağın bir ot olduğunu düşünebilirsiniz ama değildir, sarımsak bir sebzedir.

Şeflerin vazgeçilmez malzemelerinden biridir ve yemeklere inanılmaz bir lezzet katar.

Ama artık hepimiz biliyoruz ki sarımsak bir sebzeden fazlası. Bir çok faydası olan bir antibiyotik bombası.

Sarımsağın Faydaları

İçerdiği allicin ve diğer sülfür bileşenleri sarımsağa kokusunu ve faydasını veren şeylerdir. 1 miligram allicin penisilinden 15 kat daha güçlüdür.

Allicin bakterilere, virüslere, parazitlere, mantar enfeksiyonlarına ve kansere karşı koruyucudur.

Sarımsakta 33’ten fazla sülfür bileşeni vardır. Allicin vücutta sülfenik aside dönüşür. Bu da serbest radikalleri yok eden en hızlı araçtır.

Sarımsağı çiğ tüketmek en iyi yöntemdir. Hiç bir gıda takviyesi çiğ sarımsağın sağladığı faydayı sağlamaz. Ezin, küçük küçük doğrayın veya püre haline getirin ve yemeden önce 5 dakika bekletin. Allicini aktive etmek için tek yöntem budur.

Toz haline getirilmiş, kurutulmuş veya kavanozda sarımsak çiğ sarımsakla aynı potansiyeli göstermez.

Sarımsağı ezin

Dr. Joseph Mercola aşağıdaki açıklamayı yapmış:

“Sarımsağın taze olması ŞART. İçindeki aktif madde sarımsak ezildikten bir saat sonra yok olur. Sarımsak hapları işe yaramaz ve kullanılmamalıdır.

Sarımsağı kullanırken, yutmadan önce bir kaşıkla bastırarak ezmek önemlidir, eğer suyunu sıkmayacaksanız. Eğer bir diş sarımsağı ezmeden olduğu gibi yutarsanız allicini aktif hale getiremezsiniz.”

Ortada iki tane fikir var – Arjantinli araştırmacılar kavrulmuş sarımsağın allicin salgıladığına inanıyorlar ama diğer bilim insanları üzeri örtülmeden 15 dakika bekletilen çiğ sarımsağın daha çok allicin salgıladığını iddia ediyorlar.

Bırakın gıdalar ilacınız olsun…

52 diş sarımsak çorbası

Bu tarif en sağlıklı hazırlama yöntemlerini içeriyor, hemen denemenizi tavsiye ederiz!

Malzemeler:

(4 Kişilik)

26 diş sarımsak, kabuklarıyla
1 büyük soğan, dilimlenmiş
2 yemek kaşığı organik zeytinyağı
2 yemek kaşığı organik tereyağ
½ çay kaşığı toz cayenne biberi
1 çay kaşığı zerdeçal
25 gr taze zencefil
340 gr soğan, dilimlenmiş
1½ çay kaşığı taze kekik, doğranmış
26 diş sarımsak, soyulmuş
120 ml organik süt veya hindistan cevizi sütü (zevkinize göre istediğinizi kullanabilirsiniz)
800 ml organik sebze suyu
4 limon kabuğu

Hazırlanışı:

Fırını 175 derecede önceden ısıtın. Öncelikle kabuklu sarımsakları fırında pişirmeniz gerekiyor. Sarımsakları fırın tepsisine dizin üzerine biraz zeytinyağı dökün, tuz ve karabiberle çeşnilendirin. Sarımsakları karıştırın ve tepsinin üzerini folyoyla kapatın. 45 dakika veya sarımsaklar altın sarısı kızarana kadar pişirin. Soğumaları için bekleyin daha sonra parmaklarınızla kabukları sıkarak sarımsakları kabuklarından çıkarın.

Tereyağını büyük bir tencerede eritin. Ocağı orta ateşe getirin. Soğanları, taze kekiği, zencefili, zerdeçalı, cayenne biberi tozunu ekleyin ve soğanlar şeffaf olana kadar pişirin. Yaklaşık 6 dakika sürmesi gerekiyor.

Soyulmuş olan sarımsaklarınızı 12 ve 14 adet olarak ikiye ayırın. Güzelce ezin. Ezdiğiniz 12’lik grubu bir kenarda saklayın.

Diğer ezdiğiniz 14 taneyi önce tencereye soğan karışımına ekleyin. Sonra fırında pişirdiğiniz sarımsakları da tencereye ekleyin ve 3 dakika daha pişirin.

Sebze suyunu dökün ve ocağı kısık ateşe getirin. Sarımsaklar yumuşayana kadar kaynatın bu da yaklaşık 20 dakika sürecektir. Bir el blendırıyla çorbayı püre haline getirin. Sütü ekleyin ve kaynatmaya devam edin. Bir kenara aldığınız 12 sarımsağı da şimdi ekleyin ve karıştırın. Tuz ve taze çekilmiş karabiberle zevkinize göre çeşnilendirin.

Bir limon kabuğunu bir kase çorbaya sıkın ve sıcak servis edin.

Özgün yazılar ve çevirilerle hayatları renklendirmeye çalışan 'iyi niyetli' blog.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner