Bıyık erkek modası ve tarzlarının vazgeçilmez bir parçası olarak en eski çağlardan bu yana populerliğini orumuştur. Özellikle 17-18. Yüzyılda farklı bıyık tarzları ile bir bıyık modası gelişmiş hatta yine aynı yıllarda bıyıklara bal mumu ile şekil verildiğinden, bıyıkların ıslanmaması için özel kahve fincanları üretilmiştir. Erkekler için bu denli önemli olan bu aksesuar, eksikliği söz konusu olduğunda psikolojik sorunlara bile yol açabilmektedir.

Bıyık yoğunluğunun azlığı ya da tamamen bıyık çıkmaması gibi durumlar genelde genetik kökenli olsa da bazı durumlarda travma (yaralanma bazı kazalar) sonrası da bıyık bölgesi kılsız kalabliyor. Bu gibi durumlarda kişinin ekimi engelleyecek bir sorunu yoksa, bıyık ekimi en uygun ve en kesin sonuçlu tedavi yöntemidir.

Ayrıca Türkiye saç ekimi konusuda en gelimiş ülke olduğundan sakal ekimi fiyatları diğer ülkelerden kat kat daha ucuzdur.

Sakal eksikliğine/yoksunluğuna neler sebep verir?

Sakalın kişinin istediği yoğunlukta veya hiç olmayışının birkaç farklı nedeni olabilir. Çoğunlukla genetik kökenli olsa da sakal eksikliği hormonlar, travma ve yaralanmalar, enfeksiyonlar nedeni ile çıkmıyor ya da yok olmuş olabilir.

·         Genetik Faktörler

İnsanın göz, ten, saç renginin ne olacağı; fiziksel ve mental kapasiteleri (sonradan belirli oranda geliştirilebilecek olsa da) ve hatta saç ve sakal türü, yoğunluğu gibi bazı özellikleri genetik kökenlidir. Aile mirasına dayalı olarak kişi gür sakallı ya da seyrek sakallı olabileceği gibi hiç sakalı da olmayabilir. Günümüzde genetik kökenli çoğu sorunun çözümü olmamasına rağmen saç ve sakal için bu geçerli değildir. Profesyonel bir ekip ile uygun yoğunluk ve açıda ense bölgesinden yüz bölgesine nakledilen kıl kökleri kişinin istediği sakala sahip olmasını sağlayabilir.

·         Travma ve Yaralanmalar

Genetik veya hormonel hiçbir sorun olmaksızın, kişi sonradan yaşadığı yaralanmalar ile kıl köklerine geri dönülmez zararlar vermiş olabilir. Bazı yanık vakalarında, trafik kazalarında ve bölgesel yaralanmalarda bu durum gözlemlenebilir. Sakal ekimi bu gibi durumlarda kişinin hem eski sakallarına kavuşmasına hem de muhtemel vücut yaralarının kapatılmasına yardım eder.

·         Enfeksiyonlar

Yüz bölgesinde oluşabilecek bazı enfeksiyonlar daha büyük yaralanmalar ile birlikte kıl köklerine ve deriye de zara verebilir. Böyle bir durumda tedavi sonrası zarar görmüş kıl köklerinden bazıları ölmüş olabilir ve sakal ekimini gerekli kılar. Bu sayede oluşan yaralar ve eksik sakal bölgeleri kapatılır.

·         Hormonlar

Erkeklerin sakal gelişiminde önemli bir rol oynayan testosteron hormonunun eksikliği sakal gelişimini etkileyebilir. Erkeklerin ergenlik döneminden sonra salınımları hızlanan bu hormonları onun yine erkeklik ile ilgili birçok alanına eti eder ki sakal da bunlardan bir tanesidir. Hormon artırıcı ilaçların zararları göz önünde bulundurulduğunda, testosteron hormonu yeterli olmayan kişilerin bu konu ile tedavi görmesi veya doğal yollar ile bu hormonu arttırmaya çalışması daha kolay ve güvenli olacaktır. Tedavilerin işe yaraması söz konusu ise sakal ekimi her zaman alıcı bir çözüm olarak sunulabilir.

Bıyık Ekimi Nasıl Yapılıyor?

Bıyık ekimi tıpkı sakal ve saç ekimi gibi genellikle tek seansta donör bölgedeki kıl köklerinin kanal açılan ekim bölgesine yerleştirilmesini içerir. Ancak yine tıpkı sakal ekiminde de olduğu gibi ekim yapılacak bölge yüz olduğundan, çok daha hassas ve özen gösterilmesi gereken bir ekim türüdür. Saç ekim merkezinin tecrübeli bir takımla çalıştığından ve daha önce benzer uygulamaları başarıyla gerçekleştirdiğinden emin olmadan sürece başlamak tavsiye edilmez.

  • Bıyık ekimi süreci, kişinin kliniğe gelip ekime engel oluşturabilecek birtakım hastalıkları taşıyıp taşımadığını öğrenmek için örnek kan alınması ve kan testine taabi tutulmasıyla başlar. Eğer kan testi sonuçları ekimi engelleyecek bir rahatsızlığı olmadığını gösteriyorsa, bıyık ekim işlemi yapılabilir demektir.
  • Sonrasında süreç, kişinin ekim yapılacak bölgesinin belirlenmesi ve kişiye lokal anestezi yapılmasıyla devam eder. Bölgesel olarak uyuşturulmuş olduğundan kişi işlemin hiçbir safhasında acı duymaz ve bilinci açıktır.
  • İşlem donör bölgeden kıl köklerinin alınması ile devam eder. Günümüzde bu işlem mikro araçlar ile yapılır ve bu sayede kanama ve olası komplikasyon riskleri büyük ölçüde azaltılır. Aynı zamanda işlemin daha konforlu ve hızlı olmasını da sağlar.
  • Alınan kıl kökleri daha önceden belirlenmiş sıklık oranı ve ekim açısı ile ekim bölgesine nakledilir. Elbette nakledilmesi için kıl kökü alım aşamasında kullanılan cihaz ile minik kanallar açılır ve kıl kökleri bu kanallara nakledilir.

Bıyık Ekimi Sonrası İyileşme Süreci

İyileşme, ekimin yapılmasından hemen sonra başlar ve toplamda 8 ay adar sürer. Ancak ilk 3 gün dışında kişinin yaşam standartlarına etki eden bir iyileşme süreci yoktur. İlk yıkamanın yapılacağı 3. Günün sonuna kadar ekim yapılan bölgede bazı şişlikler ve küçük kanamaların olması doğaldır. Kişi bu süreçte dudağını olabildiğince az oynatmalı  ve ilk yıkamaya kadar kendisi kesinlikle yıkamamalıdır. Yine bu 3 günlü süreç içerisinde yaşam alanının sıcak ya da soğuk olmaması, kişinin hijyenik bir ortamda bulunması gerekir. Enfeksiyon riskini en aza indirmek adına doktorun verdiği ilaç ve solüsyonlar dikkatle kullanılmalıdır.

  1. günün sonunda yıkama yapıldığında doktorlar genellikle yıkamanın nasıl yapılacağını ekim yaptıran kişiye gösterir; ve kişi bundan sonra yine doktorun tavsiye ettiği rutinde ekim bölgesini kendisi yıkar. Kabuklanmanın tamamı ile geçmesi 1 ay adar sürecektir ancak 1. Haftanın sonunda yavaş yavaş kabuklar dökülmeye başlar ve yerini hafif pembemsi bir renge bırakır. Donör bölge ise 2. Haftanın sonunda tamamıyla iyileşmiş olacaktır. Ayrıca birinci ay içerisinde şok dökülmeler devam edecek ve zaman içerisinde ekilen köklerin tamamına yakını yeniden çıkacaktır.
  2. ayın başlangıcından itibaren yeni bıyıklar çıkmaya başlayacak fakat henüz tam anlamı ile güçlerini kazanmış olmayacaklardır. Bıyığın tamamı ile çıkması 8 ay kadar sürebilir. İlk çıkan sakalların yamuk ve kıvırcık çıkması doğaldır. Bu gelişimlerinin bir parçası olduğundan yeterince beslendiklerinde daha sert ve düz çıkmaya başlayacaklardır.
Sık sık kamp yapar. Editör.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner