Türkiye’de her on kadından bir tanesine meme kanseri olduğu tespit edildikten sonra artan bilinçlendirme faaliyetleri yıllar içerisinde önemli etkiler göstermeye başladı.

Özellikle meme kanserinde erken tanı ile kanserin tamamen yenilebildiği birçok kadın tarafından görüldü. Bundan dolayı 40 yaş sonrasında kadınların düzenli olarak mamografi ve meme muayenesi yaptırmalarının önemli olduğunu vurgulayan doktorlar olası bir durum karşısında erken tanının hayati öneme sahip olduğunu bildiriyorlar.

Meme Kanseri Nedir?

Süt yapan hücreler yada süt kanallarındaki hücrelerde kontrolsüz bir şekilde çoğalma görülmesi meme kanseri olarak tanımlanır.

Meme kanserinin en büyük riskleri lenf ve kan yolu ile vücudun diğer organlarına ulaşmasıdır. Bundan dolayı erken tanı konulması vücudun diğer organlarında da kanserli hücrelerin oluşmasına engel olur.

Risk Faktörleri

Kanser için risk faktörleri ise şu şekildedir;

  • Kız kardeş yada anne gibi birinci derece akrabalarda meme kanseri olan kişiler
  • Hiç emzirmemiş kişiler
  • Hiç yoğum yapmamış kişiler
  • 30 yaşından sonra ilk doğumu yapanlar
  • 50 yaşın üzerindeki her kadın
  • 12 yaşından önce ilk adet, 50 yaşın üstünde geç menopoz görülenler
  • Aşırı alkol kullanan veya şişman olan kişiler

Yukarıda belirtilen kişilerde meme kanserinin diğer insanlara göre daha fazla görüldüğü tespit edildi.

Meme Kanserinde Erken Tanı İçin Neler Yapılmalı?

Kadınların düzenli olarak tarama yöntemleri olarak adlandırılan testlere düzenli olarak girmeleri gerekiyor. Bu tarama yöntemleri ise 3 farklı şekilde yapılabiliyor. Kadınlarda meme kanserinde erken tanı için yapılacak ilk tarama yöntemi yıllık mamografı taramasıdır. Bu yöntemin dışında 2. Olarak yapılan tarama yöntemi ise her ay yapılan taramalar olarak belirlenir. Özellikle aylık adet dönemlerinin bitiminden 5 gün sonra kontrolün yapılması yada menopoza giren kadınların aylık olarak tarama yaptırması doktorlar tarafından tavsiye ediliyor.

Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Son tespit yöntemi ise doktorların yıllık olarak muayene etmesi olarak belirleniyor. Özellikle 40 yaşından sonra kadınların hiçbir şikayetleri olmamasına rağmen düzenli olarak doktor muayenesinden geçmesi meme kanserinde erken tanı için oldukça önemli bir faktör oluyor. Bu şekillerde yapılan düzenli taramalar olası bir meme kanseri durumunda erken müdahale ile kanserli doku alınarak sağlıklı bir yaşama devam edilebilir.

Sevdiğim şeyler hakkında içerik üretmeyi seviyorum. Yazar arada gezer tozar. İçerik üreticisi.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner