Kulak temizliği konusunda dikkatli olmak gerekir. İlk bakışta kulaklar tartışmasız bir konu gibi görünebilir. Bacaklarınızı yıkamanın veya düzenli duş almanın aksine konuyla ilgili çok fazla sayıda İnternet argümanı yoktur. Ancak kulakların nasıl temizleneceği işlerin ilginç hale geldiği bir durumdur.
Sonuçta kulak karmaşık bir mekanizmadır ve hepimiz pamuk çubukların kulak bakımına ne kadar etki ettiği konusunda çelişkili bilgiler duyduk.
Bu nedenle belirsizlikleri düzeltmek ve kulaklarınızı nasıl temizleyeceğinizi, nelerden kaçınmanız gerektiğini ve kulak kirini çıkarmak için ne zaman bir sağlayıcı kullanmanız gerektiğiyle ilgili birkaç ipucu vereceğiz.
Kulakları temizlememiz gerçekten gerekiyor mu?
Kulak dediğinizde aklınıza muhtemelen kulağınızın dış kısmı gelecektir. Bu herkesin çok kolay görebileceği dış yapı olan pinna, kulak kepçesi ve kulak kanalınızın başlangıcı olan dış kulak yolunu içerir. Ancak Rochester Üniversitesi Tıp Merkezi’ne göre, ses dalgalarını ileten üç kemikten oluşan orta kulak ve dengemizi sağlamamıza, duymamıza ve korumamıza yardımcı olan sinir ve kanallardan oluşan iç kulak da bulunur. Kulaklarınız ayrıca dış kulağı orta kulaktan ayıran kulak zarları olarak bilinen timpanik membranlar da içeriyor.
Şimdi bu hızlı anatomi dersini bitirdiğimize göre, kulak kirini veya kulak kepçesini tartışalım, bu da muhtemelen kulaklarınızı nasıl temizleyeceğinizi merak etmenizin sebebidir. Kulak kanalınızın dış yarısını çizen derinizdeki bezler balmumuna benzer bir sıvı salgılar. İnanması zor olabilir, ancak kulak kiri bir nevi dostunuzdur. Kulaklarınızdaki küçük tüylerle birlikte bu balmumuna benzer madde, iç kulağınızı toz, kir ve diğer elementlerden korumak için tasarlanmıştır. Ve muhtemelen inanması daha zor olan ise genel olarak baktığımızda kulak kanalının kendi kendini temizlediği bilgisidir.
Vücudunuz yeni balmumu üretirken, eski balmumu kulağınızdan itilir ve doğal olarak düşer. Gerçekten kulağınızı temizlemek için çok özel bir şey yapmanıza gerek yok. Ayrıca sadece hayatınızı yaşayarak kulaklarınızı biraz temizlemiş olursunuz. Ağzınızı açmanız ve kapamanız, kulak kanallarınızı biraz balmumu bırakacak kadar hareket ettirir. Çiğneme ve konuşma yoluyla bile kulakları otomatik olarak temizlemiş oluyoruz.
Tüm bunlarla birlikte, kulaklarınızı mümkün olduğunca güvenli bir şekilde nasıl temizleyeceğinizi bilmek isteyebilirsiniz. Kulaklarınıza zarar vermeden ve güvenli bir şekilde kendi başınıza nasıl temizleyeceğinizi aşağıda açıklıyoruz.
Öncelikle dilerseniz duş alırken nazikçe sabun ve su kullanarak kulaklarınızı temizleyebilirsiniz.
Özellikle dış kulak kıvrımlarını ve kulak memenizi kapsayan pinnayı ıslak mendil ve benzeri uygun bir bezle silebilirsiniz. Ayrıca kulak arkanızı da temizleyebilirsiniz. Ancak dış kulak kanalı kulağınızın temizlemeniz gereken bir parçası değildir. Kulağınızın kirleri çıkarmak için ürettiği sıvıyı kulağınızdan temizlemek için küçük serçe parmağınızı kulağınıza sokmak zararsız görünebilir ancak bunu yapmamanız gerekir. Neden mi? Çünkü bu şekilde hile yapmak bir takım komplikasyonlara neden olabilir. Kulak kirini kulağınıza daha da iterek kulağınızın tıkanmasına neden olabilirsiniz. Bu yapışkan sıvı halinde biriktiğinde veya sertleştiğinde, vücudunuz doğal olarak atamaz hale gelir.
Böylece kulak zarınızı koruyan doku tabakası yanlışlıkla yırtılabilir veya delinebilir. Buna delikli kulak zarı denilmektedir. Ayrıca bu durum işitmenizi olumsuz yönde etkileyebilir.
Bu nedenle duşta kulaklarınızın dış kısmını silmeniz yeterli olacaktır. Ardından havluyla kurutabilirsiniz. Ayrıca bunu yaparken kulak kanalınızdan uzak durmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü parmak ile temizlemeye çalışmak doğal olan temizlik sürecini bozabilir.
Kulaklarınızı Temizlerken Hatırlamanız Gereken Bazı İpuçları
Bazı insanlar diğerlerinden daha fazla kulak kiri üretir. Bunu ter gibi düşünebilirsiniz, bazı insanlar nasıl diğerlerinden fazla terliyorsa aynı şekilde daha fazla kulak sıvısı üretirler. Bu durum fazladan kulak sıvısı ürettiğinizi hissetmediğiniz ve duyma sorunu yaşamadığınız sürece çok bir sorun değildir.
Kulaklığınız kulak sıvısı sorunlarına işaret edebilir.
Kulaklarınızı sürekli olarak kullanan biriyseniz kulağınızı kontrol ettirmeniz gerekip gerekmediğini anlamanıza yardımcı olabilirler. Kulaklığı her çıkardığınızda bir ton kulak kiri veya sıvısı fark ediyorsanız bu durum kirin biriktiği anlamına gelebilir. Çok fazla kulak kiri görüyorsanız ve aynı zamanda kulaklığınızı maksimum ses seviyesinde kullanmanız gerektiğini düşünüyorsanız, kulağınızda tıkanıklık olup olmadığına dair doktorunuza başvurmanız iyi bir hareket olabilir.
Kulak sıvısını kendiniz çıkarmaya çalışırsanız kulak kiri tıkanıklığına neden olabilirsiniz.
Parlayana kadar kulaklarınızı temizlemek için banyoya gitmeden önce, doktorunuzun kulaklarınızdan önemli miktarda kulak kiri çıkarmak için en iyi kişi olduğunu unutmayın. Aslında, kulaklarınızın görünür bir kulak kiri olup olmadığından emin olmak için parmağınızı kullandığınız kulak kirinden tıkanma şansınızı arttırırsınız.
Cidden, kulak kiri normaldir.
Evet, kulak kiri düşmanınız değildir! Kulaklarınızı toz ve kirden korumanın yanı sıra su geçirmez bir yapıya da sahip olduğu söylenebilir. Böylece kulağa su girdiğinde kulak sıvısı cildi korur ve enfeksiyondan da korunmanızı sağlar. Sağlıklı olmak için kulak sıvısına ihtiyacınız mevcuttur. Bu yüzden kulak kirini temizleyeceğim diye kulağınızın doğal sürecini bozmaktan kaçının.
Kulaklarınızı temizlerken kaçınmanız gereken birkaç şey var.
Buradaki genel kural, dış bölgeleri nazikçe temizleyip bunun dışında iç kısımları rahat bırakmaktır. Ancak kaçınmanız gereken bir kaç durum bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi ise doktorunuza danışmadan kulağınıza bir şey sokmayın.
Pamuklu çubukları ve benzer diğer küçük objelerden uzak durun.
Pamuklu çubuk paketlerinin genellikle bunları açıkça kulaklarınızda kullanmamanızı söyleyen bir uyarıya sahip olduğunu biliyor muydunuz? Bunları kulak kirini çıkarmak için kullandığınızda kulak sıvınızı kulağınıza daha da iter. Ek olarak, pamuk kulağınızda küçük kesiklere veya mikro aşınmalara neden olabilir, bu da kulak enfeksiyonu kapma şansınızı artırabilir. Bu aslında kulağınızı temizleyeyim derken durumu daha kötü hale getirmeniz anlamına gelebilir.
Peki tüm bu pamuklu çubuklarla ne yapabilirsiniz?
Pamuklu çubukları kulağınızın dış kısımlarının kıvrımlarını temizlemek için kullanabilirsiniz. Ayrıca bu pamuk uçlu çubukları makyaj yapmak veya yüzünüzü temizlemek için de kullanabilirsiniz. Ancak kulağınızın içini sıkıştırmak için kullanmanızı kesinlikle önermiyoruz. Bu sadece çubuklar için geçerli değildir, bir çok uzman kulaklarınıza dirseğinizden daha küçük bir şey sokmamanız gerektiğini söylüyor. Evet doğru okudunuz, dirsek.
Kulak mumlama tekniğini sakın denemeyin.
Kulak mumlama tekniği, kulak kirini çıkarmak için koni şeklinde yanan bir mum kullanmayı içeren bir tekniktir. Mumdan gelen ısının kulak kirini emmesi gerekir, böylece muma yapışır. Kulak mumlamanın işe yaradığına dair hiçbir kanıt bulunmadığının yanı sıra, düpedüz tehlikeli bir işlemdir. Ayırca bu süreçte saçınız yanabilir veya kulağınız zarar görebilir.
Kulaklarınızı yanlış temizlemek ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Kendi kendini temizleyebilen kulağınızı zorlayarak veya zarar vererek kulağı temizlemeye çalışmanın ne kadar sakıncalı olduğunu tekrardan belirtelim.. Tıkanmalar yeterince tahriş edicidir, ancak kulaklarınızı yanlış temizlemenin daha ciddi bir potansiyel komplikasyonu kulak zarının delinmesidir.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi, orta kulağınızı kulak zarınızdan ayıran ince tabaka olan timpanik zarını deldiğinizde veya yırttığınızda ortaya çıkan delikli veya yırtılmış kulak zarları ortaya çıkabiliyor. Ve bu durum ciddi bir sağlık sorunu haline gelebilir.