Kolesterol vücut için gerekli olan yağ grubuna ait bir maddedir. Hormonların düzenlenmesi, sindirimin gerçekleşebilmesi için gereklidir ve vücutta pek çok bölümde bulunur.
Kolesterol kan ile taşınır bu sebeple seviyesinin belirlenmesi kan testi ile mümkündür. Miktarının artması veya azalması pek çok sebebe bağlı olabilir ve beraberinde hastalıkları getirebilir.
Halk arasında kötü kolesterol hastalığı olarak adlandırılan LDL, kolesterollerin kandaki taşıyıcı moleküllerinden bir tanesidir. Diğeri ise iyi kolesterol olarak bilinen HDL’dir.
1. Kolesterol seviyesi herkeste aynı mıdır?
Kolesterol seviyesi yaşa, kiloya ve cinsiyete bağlı olarak farklılıklar gösterir. Zaman ilerledikçe metabolizma kolesterol seviyesini arttırma eğilimi gösterir., bu sebeple özellikle yetişkinlerde düzenli olarak kolesterol takibi yapılmalıdır.
Yetişkinlerde her 4 ila 6 yıl arasında kolesterol ölçümü yapılmalıdır. Ailesinde kolesterol rahatsızlığı olanlar ya da tetikleyici başka rahatsızlıkları bulunanlar için ölçüm sıklığı değişebilir.
Çocuklarda kolesterol takibi nasıl olur?
Çocuklarda yüksek kolesterol riski çok düşüktür. 18 yaşına varmadan 1 kontrol yaptırmak yeterli olacaktır. Ancak kronik bir şekilde kolesterol artış eğilimindeyse bu ölçüm sıklaştırılmalıdır.