Gut vücudun anormal şekilde ürik asit üretmesi sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Bu da ellerdeki ve ayaklardaki küçük kemiklerde artrite ve belli aralıklarla ağrı veren kireçlenmeye yol açar.

Gut olunca vücut çok fazla miktarda ürik asit üretir ve bu da kemiklerde ve dokularda birikir. Bu kişilerin böbrekleri ürik asidi işlemeye yetmez.

Eskiden beri görülen bir hastalık olsa da son yıllarda çok daha fazla kişide görülmektedir.

2. Neden Olur?

Kilo: Kilonun artmasıyla beraber vücut dokuları metabolik atık olarak daha fazla ürik asit üretmeye başlar. Yağ hücreleri de dokularda enflamasyona yol açan sitokinler üretir.

Genetik yatkınlık: Gut bazı ailelerde kalıtımsaldır. Bu tür ailelerin bireylerinde gut olma riski daha yüksektir.

Yaş ve cinsiyet: Ürk asit üretimi kadınlara göre erkeklerde daha fazladır. Fakat menapozdan sonra kadınlarda erkeklerle aynı miktarda ürik asit üretmeye başlarlar.

Kurşuna fazla maruz kalmak: Düzenli olarak kurşun maddesine maruz kalan kişilerde gut meydana gelebilir. Stanford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre kurşunun %95’i kemiklerde ve dişlerde depolanıyor. Toksikologlar tarafından buna “kemik arayıcısı” deniyor.

Kullanılan ilaçlar ve diğer sağlık problemleri: İdrar söktürücü ve salisilat gibi az sayıda ilaç ürik asit seviyesinin artmasına neden olabilir. Yüksek tansiyon, diyabet ve hipotiroid de gut oluşumuna katkıda bulunabilecek hastalıklardır.

Özgün yazılar ve çevirilerle hayatları renklendirmeye çalışan 'iyi niyetli' blog.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner