Dünyada her yıl milyonlarca insan kalp krizi geçiriyor. Eğer daha önce şiddetli göğüs ağrısı yaşadıysanız, muhtemelen böyle bir olasılık korkusuna fazlasıyla aşinasınızdır.
Ancak uzmanlar, göğüs ağrısına çoğu zaman hayatı tehdit eden kalp sorunlarından başka bir şeyin neden olduğunu söylüyor. Aslında, JAMA Internal Medicine dergisinde yayınlanan 2016 tarihli bir araştırma, acil servise göğüs ağrısıyla gelen hastaların sadece yüzde altısının daha sonra kalp krizi teşhisi konduğunu buldu. Tanılarının birçoğunun nihayetinde asit reflü, diğer gastrointestinal problemler, akciğer rahatsızlıkları, stres, anksiyete ve daha fazlasının neden olduğu kalp dışı kökenli olduğu bulundu.
Tabii ki, kalp krizinin ayırt edici belirtilerini taşıyorsa göğüs ağrısını asla göz ardı etmemeli veya küçümsememelisiniz ve bu semptomları ortaya çıkmadan önce bilmek çok önemlidir. Göğüs ağrınızın kalp krizi olmadığına dair üç işaretin yanı sıra 112’yi arama zamanının geldiğini gösteren kırmızı bayrakları öğrenmek için okumaya devam edin.
3. Bu kalp krizi semptomlarını yaşarsanız 112’yi arayın
Göğüs ağrısı vakalarının sadece küçük bir kısmının nihayetinde kalp krizi olarak teşhis edildiği doğru olsa da, kalbinizin tehlikede olabileceğine inanıyorsanız hemen acil tıbbi yardım çağırmanız önemlidir.
Göğüs ağrınız veya basıncınız beş dakika veya daha uzun sürerse, özellikle kollara, sırta, çeneye, boyuna veya üst mideye yayılıyorsa, her zaman 112’yi aramalısınız. Kalp krizi geçiren bazı kişiler, nefes darlığı, soğuk ter, mide bulantısı, yorgunluk veya baş dönmesi gibi ek semptomlar gösterir.
Kalp krizi geçirip geçiremeyeceğinizden emin değilseniz, hemen yardım çağırın. Uzmanlar, ” Kalp krizi olduğunda tedavide gecikme ölümcül olabilir” diye uyarıyor.