Dünyada her yıl milyonlarca insan kalp krizi geçiriyor. Eğer daha önce şiddetli göğüs ağrısı yaşadıysanız, muhtemelen böyle bir olasılık korkusuna fazlasıyla aşinasınızdır.

Ancak uzmanlar, göğüs ağrısına çoğu zaman hayatı tehdit eden kalp sorunlarından başka bir şeyin neden olduğunu söylüyor. Aslında, JAMA Internal Medicine dergisinde yayınlanan 2016 tarihli bir araştırma, acil servise göğüs ağrısıyla gelen hastaların sadece yüzde altısının daha sonra kalp krizi teşhisi konduğunu buldu. Tanılarının birçoğunun nihayetinde asit reflü, diğer gastrointestinal problemler, akciğer rahatsızlıkları, stres, anksiyete ve daha fazlasının neden olduğu kalp dışı kökenli olduğu bulundu.

Tabii ki, kalp krizinin ayırt edici belirtilerini taşıyorsa göğüs ağrısını asla göz ardı etmemeli veya küçümsememelisiniz ve bu semptomları ortaya çıkmadan önce bilmek çok önemlidir. Göğüs ağrınızın kalp krizi olmadığına dair üç işaretin yanı sıra 112’yi arama zamanının geldiğini gösteren kırmızı bayrakları öğrenmek için okumaya devam edin.

1. Ağrı keskindir ve tek bir yere odaklanır

Uzmanlar, göğüs ağrınız tek bir yerde yoğun bir şekilde lokalizeyse ve “delme” veya “bıçaklanma” hissi yaratıyorsa, büyük olasılıkla kalp krizinden başka bir nedeni olduğunu açıklıyor. Cleveland Clinic, derin nefes aldığınızda, öksürdüğünüzde veya pozisyon değiştirdiğinizde ağrının ortaya çıkması durumunda bu durumun özellikle muhtemel olduğunu söylüyor. Uzmanları, “Bu, semptomlarınızı açıklıyorsa, akciğerle ilgili bir sorunla uğraşıyor olmanız ihtimali vardır” diye açıklıyor. “Ağrı, göğsünüzün sağ tarafında, kalbinizden uzaktaysa, bu daha da olasıdır” diye ekliyorlar.

Plörezi olarak da bilinen plörit, keskin göğüs ağrısına neden olabilen böyle bir akciğer rahatsızlığıdır. Mayo Clinic, plöritli hastalarda, “akciğerlerinizi göğüs duvarınızdan ayıran iki büyük, ince doku tabakası olan plevra iltihaplanır” diye açıklıyor. Bu olduğunda, “plevral zarın iki tabakası, iki parça zımpara kağıdı gibi birbirine sürtünerek, nefes aldığınızda ve nefes verdiğinizde ağrıya neden olur.” Bununla birlikte, basit bir nefes egzersizi ile plöritin suçlanıp suçlanmayacağını belirleyebilirsiniz. Uzmanlar, “Nefesinizi tuttuğunuzda plöritik ağrı azalır veya durur” diyor. Bir ısı saldırısından kaynaklanan ağrı, nefes almanızdan bağımsız olarak devam eder.

Özgün yazılar ve çevirilerle hayatları renklendirmeye çalışan 'iyi niyetli' blog.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner