El titremesi yani tıp dili ile tremor hastalık belirtisi de olabilir, ani duygusal değişimler sonucunda da olabilir.

Ellerim titriyor demek ki bir sağlık problemimiz var diye düşünmek yersiz kalacağı gibi ellerimiz titrediğinde bir şey olmaz düşüncesiyle hareket etmekte oldukça yanlış olacaktır.

Bedenimizdeki fiziksel farklılık ve tepkimelerin sorgulanması ve gerçekçi bir yaklaşımla incelenmesi gerekiyor. Sorgulama ve inceleme aşaması tabiki bizim yapacağımız bir şey değil bilimsel ölçütler ve bir uzman kontrolü ile değerlendirmeler yapılmalı. Bir uzmana gitmeden önce kendi kendimizi değerlendirmemiz faydalı bir yaklaşım olabilir.

  1. Ellerinizin titrediğini ilk ne zaman fark ettiniz ?
  2. Ellerinizin titrediğini fark ettiğinizde nasıl bir duygusal yapıya sahiptiniz ?
  3. Ellerinizin titrediği süreler (sabah, öğle, akşam) genelde hangi öğünde meydana geliyor ?

Tespit ve Tanı Nasıl Olmalı?

Sıraladığımız sorulara cevaplar bulduktan sonra bazı konuları da açıklamakta fayda var. Bir sağlık problemine bağlı olarak eller titreyebilir aynı zamanda sağlıklı kişilerinde elleri titreyebilir.

  • Hareketli aktivitelerde bulunduktan sonra yüksek efordan kaynaklı olarak ellerinizde titreme gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca yaşınıza bağlı olarak tremor gözlemlenebilir.
  • Eğer sabah kahvaltı yapmadıysanız belli bir süre sonra elleriniz titreyebilir. Örneğin genelde sabah saatlerinde elleriniz titriyor ise; kahvaltı yapmadığınız yada gerekli önemi vermediğiniz için elleriniz titriyor olabilir.
  • Ellerinizin titrediği zaman nasıl bir duyguya sahip olduğunuzda oldukça önemlidir. Genelde sinir haliyle el titremesi görülmektedir. Duygusal olarak sinirli bir yapıdaysanız ve sinirlendiğiniz zaman elleriniz titreyebilir.

El Titremesi Neyi İfade Eder?

El titremesi doğal veya hastalık sebebi ile olabilir. Ellerinizin titrediğinizi fark ettiğiniz anda hastalığa tutulmuş gibi üzülmenize ve moralinizi kesinlikle bozmayın.

Sağlıklı insanların ellerinin titremesi gayet doğaldır duygu değişiklikleri açlık gibi birçok sebep titremeyi tetikleyebilir. Titremeyi önlemek için sebep tespitinin yapılması ve bir doktora gözükmek şart kendimizce yapacağımız objektif soru / cevap tekniği sorunun kaynağını bulsa da  için doktor kontrolü ve titreme kaynağının bilimsel olarak tespiti çok önemlidir.

Basit sandığımız titreme altında daha farklı bir hastalığın habercisi olabilir. İçinizi tamamen rahatlatmak ve ilerde oluşabilecek daha ciddi hastalıkların önüne geçmek için erken tanı ve teşhis önemlidir.

Hastalık hastası olarak tabir ettiğimiz hemen elem bir hastalığa tutulmuş gibi değil bilimsel ve yerinde tespit için ciddi olabilecek bedensel değişimlerde doktora gözükmeli ve tedavi aşamasına riayet etmeliyiz.

Özgün yazılar ve çevirilerle hayatları renklendirmeye çalışan 'iyi niyetli' blog.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner