Şeker hastalığınız varsa, muhtemelen bu hastalığın gözleriniz veya kalbiniz üzerindeki etkileri konusunda endişeleniyorsunuzdur. Ancak böbrekleriniz de dahil olmak üzere vücudunuzdaki diğer organları da etkiler.
Uzmanlara göre diyabetli yaklaşık üç yetişkinden birinde kronik böbrek hastalığı var ve her 24 saatte bir diyabetli 170 kişi böbrek yetmezliği tedavisine başlamak zorunda kalıyor.
Ancak bu istatistikler kulağa korkutucu gelse de, kaderiniz olmak zorunda değiller. Sağlıklı bir yaşam tarzı yaşıyorsanız ve şeker hastalığınızı iyi kontrol altında tutuyorsanız, bu böbreklerinizin iyi durumda kalma ihtimalini artırıyor. İşte bilmeniz gerekenler!
7. Son aşama böbrek hastalığınız varsa ne yapmalısınız?
Bazen böbrek hastalığı çok geç teşhis edilir veya diyabetiniz çok kötü kontrol edildiğinden ilerler. Bu böbrek yetmezliği olarak bilinir ve uzmanlara göre böbreklerinizin normal kapasitelerinin %15’inden daha az bir oranda çalıştığı anlamına gelir. Ulusal Böbrek Vakfı’na göre, tip 1 diyabetli kişilerin yaklaşık %30’u ve tip 2 diyabetlilerin yaklaşık %40’ı sonunda böbrek yetmezliği geliştirmeye devam ediyor.
Ne yazık ki, bu noktada sadece iki seçenek var: diyaliz veya böbrek nakli. İyi haber şu ki, diyabetli çoğu insan, bir tür ev diyalizi olan periton diyalizi (PD) ile başarılı oluyor. Bu, gece uyurken yapabileceğiniz anlamına gelir, böylece gün boyunca çalışabilir ve başka aktiviteler yapabilirsiniz.
Ayrıca diyabetli kişilerin böbrek nakli yaptırmalarının da güvenli olduğunu söylemekte fayda var. Çoğu zaman, insanlar yeni bir tane aldığında, yeni böbrekleri onu tekrar parçalayabildiği için daha yüksek dozda insüline ihtiyaç duyduklarını keşfederler. Ayrıca genellikle iştahınızın da arttığını göreceksiniz, ancak diyabetinizi yönetmenize yardımcı olması için sağlıklı yiyeceklere bağlı kaldığınızdan emin olun. Aksi takdirde, aynı kronik böbrek hastalığı döngüsünden tekrar geçeceksiniz.