Şeker hastalığınız varsa, muhtemelen bu hastalığın gözleriniz veya kalbiniz üzerindeki etkileri konusunda endişeleniyorsunuzdur. Ancak böbrekleriniz de dahil olmak üzere vücudunuzdaki diğer organları da etkiler.

Uzmanlara göre diyabetli yaklaşık üç yetişkinden birinde kronik böbrek hastalığı var ve her 24 saatte bir diyabetli 170 kişi böbrek yetmezliği tedavisine başlamak zorunda kalıyor.

Ancak bu istatistikler kulağa korkutucu gelse de, kaderiniz olmak zorunda değiller. Sağlıklı bir yaşam tarzı yaşıyorsanız ve şeker hastalığınızı iyi kontrol altında tutuyorsanız, bu böbreklerinizin iyi durumda kalma ihtimalini artırıyor. İşte bilmeniz gerekenler!

6. Sağlıklı diyetle beslenin

Sağlıklı bir diyabet diyeti herkes için sağlıklı bir diyettir: meyveler, sebzeler, sağlıklı yağlar ve yağsız protein gibi yiyecekleri düşünün. Ancak, kronik böbrek hastalığının (KBH) karışımda olması durumunda bu diyetler biraz farklı olmalıdır.

Bu diyetlerde, düşük sodyumlu bir diyet izlemek çok önemli. Fakat böbrekler kandaki tuzu daha az filtreleyebiliyor, bu da yüksek tansiyona yol açabiliyor ve bu da kronik böbrek hastalığını kötüleştirebiliyor.

Taze, işlenmemiş gıdalara odaklanarak yanlış gidemezsiniz, paketlenmiş veya konserve bir ürün satın alırsanız, günlük sodyum değerinin %5’inden azını içerdiğinden emin olun. Ayrıca mümkün oldukça tuz tüketiminizi sınırlamanız gerekiyor.

Diyetinizdeki potasyum, fosfor ve proteini de izlemeniz gerekebilir. Bu, yağsız et, mandıra, fasulye, kuruyemiş, tam tahıllı ekmek ve portakal ve domates gibi bazı meyveler gibi görünüşte sağlıklı yiyecekleri sınırlamak anlamına gelebilir. Hem diyabet hem de kronik böbrek hastalığı konusunda eğitim almış kayıtlı bir diyetisyenle çalışmak iyi bir fikirdir.

Özgün yazılar ve çevirilerle hayatları renklendirmeye çalışan 'iyi niyetli' blog.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner