Şeker hastalığınız varsa, muhtemelen bu hastalığın gözleriniz veya kalbiniz üzerindeki etkileri konusunda endişeleniyorsunuzdur. Ancak böbrekleriniz de dahil olmak üzere vücudunuzdaki diğer organları da etkiler.

Uzmanlara göre diyabetli yaklaşık üç yetişkinden birinde kronik böbrek hastalığı var ve her 24 saatte bir diyabetli 170 kişi böbrek yetmezliği tedavisine başlamak zorunda kalıyor.

Ancak bu istatistikler kulağa korkutucu gelse de, kaderiniz olmak zorunda değiller. Sağlıklı bir yaşam tarzı yaşıyorsanız ve şeker hastalığınızı iyi kontrol altında tutuyorsanız, bu böbreklerinizin iyi durumda kalma ihtimalini artırıyor. İşte bilmeniz gerekenler!

4. Kan şekeri seviyenizi kontrol edin

Ulusal Diyabet ve Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü, bunun, son üç aydaki ortalama kan şekeri seviyenizi gösteren bir kan testi olan A1C’nizi kontrol etmekle başladığını söylüyor. Evde yapabileceğiniz kan şekeri kontrollerinin aksine, bu bir laboratuvarda veya doktorunuzun ofisinde yapılır.

Diyabetli çoğu insan için hedef, %7’nin altında bir A1C’dir. Doktorunuz, diyet, egzersiz ve ilaçların bir kombinasyonu yoluyla buna ulaşmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca A1C’nizi ne sıklıkla kontrol ettirmeniz gerektiğini de size bildireceklerdir.

Özgün yazılar ve çevirilerle hayatları renklendirmeye çalışan 'iyi niyetli' blog.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner