Şeker hastalığınız varsa, muhtemelen bu hastalığın gözleriniz veya kalbiniz üzerindeki etkileri konusunda endişeleniyorsunuzdur. Ancak böbrekleriniz de dahil olmak üzere vücudunuzdaki diğer organları da etkiler.
Uzmanlara göre diyabetli yaklaşık üç yetişkinden birinde kronik böbrek hastalığı var ve her 24 saatte bir diyabetli 170 kişi böbrek yetmezliği tedavisine başlamak zorunda kalıyor.
Ancak bu istatistikler kulağa korkutucu gelse de, kaderiniz olmak zorunda değiller. Sağlıklı bir yaşam tarzı yaşıyorsanız ve şeker hastalığınızı iyi kontrol altında tutuyorsanız, bu böbreklerinizin iyi durumda kalma ihtimalini artırıyor. İşte bilmeniz gerekenler!
2. Diyabetik böbrek hastalığının belirtileri nelerdir?
Ne yazık ki, genel olarak kronik böbrek hastalığı gibi, erken evrelerde belirtisiz olabilir. Bu nedenle doktorunuzun her yıl kanda bulunan bir protein türü olan albümini kontrol ettiği bir idrar testi yapması çok önemlidir. Ne olursa olsun, dikkat edilmesi gereken belirtiler şunları içerir:
- İdrarınızdaki protein
- Kilo almak
- Ayak bileği şişmesi
- Özellikle geceleri sık sık idrara çıkma isteği
- Yüksek tansiyon
Sıklıkta ortaya çıkan idrar yolu enfeksiyonları diyabetin kendisi kadar vücudunuzdaki sinirlere zarar verir. Bu, mesanenizi tamamen boşaltmanızı zorlaştırabilir ve idrarınız uzun süre kalırsa enfeksiyon geliştirebilirsiniz. Bu, özellikle diyabetiniz iyi kontrol edilmediğinde geçerlidir, çünkü idrarınız yüksek şeker seviyesine sahipse bakteri üremesini olanak sağlar.
Her yıl böbrek hastalığı taraması yaptırmazsanız, durum böbrek yetmezliğine yol açabilecek geç aşamalara kadar ilerleyebilir. Bu, aşağıdakilere neden olabilir:
- Mide bulantısı ve kusma
- İştah kaybı
- zayıflık
- Kaşıntı
- Özellikle bacaklarda kas krampları
- Anemi veya düşük kırmızı kan hücresi sayısı
- Hasarlı böbrekleriniz de onu parçalamadığından daha az insülin ihtiyacı