Şeker hastalığınız varsa, muhtemelen bu hastalığın gözleriniz veya kalbiniz üzerindeki etkileri konusunda endişeleniyorsunuzdur. Ancak böbrekleriniz de dahil olmak üzere vücudunuzdaki diğer organları da etkiler.
Uzmanlara göre diyabetli yaklaşık üç yetişkinden birinde kronik böbrek hastalığı var ve her 24 saatte bir diyabetli 170 kişi böbrek yetmezliği tedavisine başlamak zorunda kalıyor.
Ancak bu istatistikler kulağa korkutucu gelse de, kaderiniz olmak zorunda değiller. Sağlıklı bir yaşam tarzı yaşıyorsanız ve şeker hastalığınızı iyi kontrol altında tutuyorsanız, bu böbreklerinizin iyi durumda kalma ihtimalini artırıyor. İşte bilmeniz gerekenler!
1. Diyabetik böbrek hastalığına ne sebep olur?
Diyabetik böbrek hastalığı tam olarak kulağa geldiği gibidir: diyabetin neden olduğu bir tür böbrek hastalığıdır. Diyabetik nefropati olarak da bilinir.
Diyabetiniz olduğunda, zamanla vücudunuzdaki küçük kan damarları hasar görür. Bu böbreklerinizde olduğunda, işlerini yapamazlar ve kanınızı düzgün bir şekilde temizleyemezler. Sonuç olarak, vücudunuz olması gerekenden daha fazla su ve tuz tutar ve kanınızda atık maddeler birikir. Bunun ne kadar hızlı veya yavaş gerçekleştiği, diyabetinizin ne kadar iyi veya kötü şekilde kontrol edildiğine bağlıdır.
Hastalığı erken yakalar ve altta yatan diyabeti tedavi ederseniz, kronik böbrek hastalığınız iyileşebilir. Ancak diyabetinizin kontrolsüz kalmasına izin verirseniz ve kan şekerinizin çılgına dönmesine izin verirseniz, hasar çok hızlı gerçekleşebilir.