Şeker hastalığı, diyabet çağın popüler hastalıklarından, kesinlikle hafife almamak gerekir.
Diyabet herkes için aslında bir tehlike. Genelde şöyle bir yanlış algı vardır. Zayıfım ve diyabet olma riskim çok düşüktür. Durumda aslında pekte öyle değil!
Diyabet hastası sayısı dünya genelinde hızla artmaktadır. Durum sadece kan şekerinin yükselmesi değil. Karaciğer hastalıkları, kalp krizi, böbrek iflası hatta körlüğe kadar varabilen bir durum diyabet. Düzenli spor yapıp fit durumda olsanız dahi bu risk her zaman var.
Düzenli Kontrol Önemli
Diyabetin farklı tipleri var. Gizli şeker dediğimiz tip ise biraz sinsi olabiliyor. Şişmanlar için risk daha büyük çünkü sürekli olarak insülin seviyeleri yüksektir. Ancak zayıflarda bu durumda farklı seyredebiliyor.
Uzmanlar durumun vücut kitle endeksinden kaynaklandığını altını çizse de şunu da not olarak düşüyorlar: Vücuttaki yağ oranı bazı organlarda farklı seyredebilir. İç organlar yağlar insülin seviyelerini etkiler.
Spor Yapıyorum Diyabet Olmam!
Yanlış. Reaktif hipoglisemi diyabetin en tehlikelisidir. Kendini iyi gizler. Her gün yoğun bir spor temponunuz varsa kan şeker oranınız sürekli dalgalanır. Özellikle atletlerde bu hastalık sık görülmekte. Enerjiyi doğru kontrol etmek son derece önemli.
Vücudunuzu dinlendirmezseniz kan şekeri seviyeniz sürekli olarak olumsuz etkilenecektir.
Ne Yapılmalı?
Kontrol çok önemli. Kendi değerlendirmeleriniz elbette önemli ama diyabet farklı şekillerde ilerleyebilir. Son yıllarda bu rahatsızlığın en çok artan rahatsızlıklar listesinde zirveyi zorlamasının birçok sebebi var. Genetik koşullar bile belirleyici olabiliyor.
Kilo kontrolü çok önemli, özellikle şişmansanız bir an önce hayatınızı düzene sokmalısınız aksi takdirde çanlar sizin için çalıyor.