Diskinezi, istemsiz bir reaksiyondur. Başınız, kolunuz veya tüm vücudunuz etkilenebilir. Diskinezinin şiddeti hafiften şiddetliye kadar değişebilir ve dayanılmaz derecede ağrılı olabilir.

Ayrıca sıklık ve günün saati açısından da farklılık gösterebilir. Ek olarak rutin görevleri gerçekleştirmeyi zorlaştırabilir. Diskinezi, Parkinson hastalarında uzun süreli levodopa tedavisinin tipik bir yan etkisidir.

Doktorlara göre diskinezi ve kordinasyon güçlükleri Parkinson hastalığı dışındaki hastalıklarda da ortaya çıkabilir.

3. Diskinezi aşağıdaki koşullarla bağlantılıdır

Distoni

Distoni ve diskinezi sıklıkla karıştırılır. Diskinezinin aksine distoni, istemsiz hareketlerden ziyade aşırı kas sıkışmasına neden olur.

Distoniye, Parkinson hastalarında görülen düşük dopamin seviyeleri neden olur. İlaçların yan etkisidir. Distoni genellikle ayakları, ses tellerini, elleri ve göz kapaklarını etkiler. Genellikle vücudun sadece bir tarafını etkiler. Distoniye levodopa neden olabilir çünkü dopamin seviyelerinin dalgalanmasına neden olur. Levodopanın etkisi azaldıkça dopamin seviyeleri düşer ve distoniye neden olur.

Tardif diskinezi

Tardif diskinezi, uzun süreli antipsikotik ilaç gerektiren ciddi psikiyatrik sorunları olanları etkiler. Tardif diskinezi, tekrarlayan hareketlere neden olması bakımından diskineziye benzer. Öte yandan, hassas diskinezi genellikle dili, dudakları, çeneyi veya göz kapaklarını etkiler. Aşağıdaki tekrarlayan hareketler hassas diskineziyi tanımlayabilir:

  • dudaklarını defalarca yalamak
  • sürekli yüz buruşturma
  • dudaklarını birbirine sürterek dilini dışarı çıkarmak
Sevdiğim şeyler hakkında içerik üretmeyi seviyorum. Yazar arada gezer tozar. İçerik üreticisi.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner