Diskinezi, istemsiz bir reaksiyondur. Başınız, kolunuz veya tüm vücudunuz etkilenebilir. Diskinezinin şiddeti hafiften şiddetliye kadar değişebilir ve dayanılmaz derecede ağrılı olabilir.
Ayrıca sıklık ve günün saati açısından da farklılık gösterebilir. Ek olarak rutin görevleri gerçekleştirmeyi zorlaştırabilir. Diskinezi, Parkinson hastalarında uzun süreli levodopa tedavisinin tipik bir yan etkisidir.
Doktorlara göre diskinezi ve kordinasyon güçlükleri Parkinson hastalığı dışındaki hastalıklarda da ortaya çıkabilir.
2. Nedenleri
Levodopa ilacının uzun süreli kullanımı diskinezinin en yaygın nedenidir. Levodopa, etkinliği nedeniyle Parkinson hastalığının tedavisinde tercih edilen ilaçtır.
Levodopa kullanımı beyindeki dopamin seviyelerini yükseltir. Dopamin üreten beyin hücrelerinin eksikliği Parkinson hastalığına neden olur. Levodopa, dopamin seviyeleri düşük olduğunda Parkinson hastalığı ve diğer hastalıkları olan kişilerde dopamin seviyelerini arttırır. Nöroloğunuza göre, levodopa aldığınızda, dopamin seviyeleriniz ilacın etkisi azaldıkça yükselir ve düşer. Diskinezinin spontan hareketlerinin kaynağının dopamin seviyelerindeki varyasyonlar olduğu varsayılmaktadır.
Antipsikotik ilaçlar, bir tür diskinezi olan geç diskinezi ortaya çıkarabilir.