Yakın zamanda yapılan bir araştırma, daha lezzetli olsun diye salatanıza ektiğiniz veya patates kızartmasına attığınız deniz tuzunun içinde mikroplastik denen küçücük plastik parçaları olabileceğini söylüyor.
Bilim insanları Yeni Zelanda, İran, Fransa, Avustralya, Japonya, Malezya, Portkeiz ve Güney Afrika gibi bir çok ülkeden 16 popüler deniz tuzu markasını test etti. Her örneğin içinden mikroplastik çıktı. Bu da çok şaşırtıcı değil çünkü mikroplastikler okyanus yüzeyinde yüzerek her yere gidebilir ve tuz kevgirlerine takılabilir.
Bu durum hemen harekete geçilmesi gereken bir durum olsa da tuzda rastlanan mikroplastik oranı çok düşük.
2. Her yıl ortalama 12 milyon ton plastik denize atılıyor
Galloway, mikroplastiklerde bulunan polimere genellikle okyanusa atılan yiyecek ve içecek paketlerinde sıklıkla rastlandığını söyledi. Her yıl ortalama 12 milyon ton plastik denize atılıyor ve deniz canlıları da endişe verici derecede bu plastik parçalarından besleniyor.
“Sahil kesiminde bir yerde yiyebileceğiniz ortalama bir tabak midye veya istiridyede 50 partiküle kadar mikroplastik içerebileceği hesaplandı.” diyor Galloway. “Sürekli ve düzenli olarak deniz mahsülü tüketen bir kişinin yılda 11,000 partiküle kadar mikroplastik tüketebileceği tahmin ediliyor.”