Borderline kişilik bozukluğu psikolojik bir rahatsızlıktır. Genellikle ergenlik çağlarında ortaya çıkan bu durumun çeşitli semptomları vardır.
Borderline kişilik kavramı ilk olarak 1938 yılında Adolf Stern tarafından ortaya atılsa da 1975 yılından itibaren Bordeline kişilik bozukluğu olarak araştırmalara konu olmaktadır.
Borderline kişilik bozukluğu yaşayan insanlar stabil bir ruh ve denge halinden uzaktır. Duygular arası geçişkenlik oldukça fazladır. Örneğin, bir an çok yoğun bir öfke ön plandayken kısa bir süre sonra yine aynı yoğunlukta üzüntü hakim olabilir.
4. Borderline Kişilik Bozukluğu ile Nasıl Başa Çıkılır?
Genellikle çocuk yaşta edinilen deneyimlerle birlikte ergenlik dönemlerinde ortaya çıkan Borderline kişilik bozukluğu daha ileri yaşlarda da tespit edilebilir. Hastalığın tanısı herhangi bir emar veya fiziki bir test ile konulmaz. Bir psikiyatrist veya psikolog tarafından görüşme seanslarının ardından tanı konulabilir.
Borderline kişilik bozukluğu tanısı genellikle yetişkin bireylere konulur. Çocuk yaşlarda görünen belirtiler süreç içerisinde kaybolabilir. Bu nedenle teşhisin tam ve sağlıklı konulması için ergenlik sonrası beklenmelidir.