Borderline kişilik bozukluğu psikolojik bir rahatsızlıktır. Genellikle ergenlik çağlarında ortaya çıkan bu durumun çeşitli semptomları vardır.
Borderline kişilik kavramı ilk olarak 1938 yılında Adolf Stern tarafından ortaya atılsa da 1975 yılından itibaren Bordeline kişilik bozukluğu olarak araştırmalara konu olmaktadır.
Borderline kişilik bozukluğu yaşayan insanlar stabil bir ruh ve denge halinden uzaktır. Duygular arası geçişkenlik oldukça fazladır. Örneğin, bir an çok yoğun bir öfke ön plandayken kısa bir süre sonra yine aynı yoğunlukta üzüntü hakim olabilir.
3. Borderline Kişilik Bozukluğu Neden Olur?
Cevabı bulunmak istenen en önemli sorun budur. Kontrol etmesi bunca zor olan Borderline kişilik bozukluğunun nedeni hala tam olarak bilinmemektedir. Bu konuda araştırmalar devam etse de bulgular bir “ihtimalin” ötesine geçememiştir.
Her hastalıkta olduğu gibi genetik faktörler bu rahatsızlığın yaşanmasında önemli bir belirleyendir. Ailesinde veya yakın akrabalarında Borderline kişilik bozukluğu yaşayan insanların bu rahatsızlığa yakalanmaları daha muhtemeldir. Buna rağmen asıl belirleyenlerin kişilik, çevresel etmenler gibi durumlar olduğunu unutmamak gerekir.