Kaliteli bir yaşam için böbrek sağlığınıza dikkat etmeniz gerekiyor. Böbrek denince ilk akla gelen sıvı tüketimi oluyor. Başta su olmak üzere sıvı tüketiminize özen göstermelisiniz.

Boy ve kilonuza endeksli su miktarınızı belirleyerek günlük belirli aralıktaki miktarlarda suyu içmelisiniz. Su miktarınızı aylara göre değerlendirmelisiniz, örneğin yaz aylarında harcadığınız su miktarı artacağı için günlük miktarın üzerine çıkmanız fayda sağlayacaktır.

Ayrıca böbrek fonksiyonlarının stabil olarak devam etmesi için sigarayı bırakmalısınız. Sigara, insan vücudu için zararlı bir madde ve bu zararı çeken organların başında akciğerlerimiz ve böbrek geliyor. Yiyecek seçiminde ise su oranı yüksek gıdaları tercih etmeniz böbrek sağlığınız açısından yerinde bir hareket olacaktır.

Böbrek Sağlığını Olumsuz Etkileyen Sebepler

  • Yetersiz su tüketimi ( Hamilelik, egzersiz, ateşli hastalık dönemlerinde ve sıcak ortamlarda tüketilen su miktarının artırılması gerekiyor. Ayrıca su içmek için susamayı beklemek yerine günlük miktarınızı belirleyerek saatlere göre su içmeniz doğru olacaktır)
  • Sigara içmek kadar sigara içilen ortamda bulunmakta böbrekleri olumsuz etkiliyor. Sigara insan vücudundaki tüm organlara zarar verse de böbreklerde daha fazla yıkıma sebep oluyor. Kan akışını yavaşlattığı için böbrek sağlığını olumsuz etkiliyor.
  • Ağrı kesici ve antibiyotik ilaçlar böbrek çalışmasını olumsuz etkilediği için gereksiz kullanımından doğan böbrek yetmezliği hastalığıyla karşı karşıya kalmamak için doktor tavsiyesi ve kontrolü dışında ilaç kullanmamalısınız.
  • Egzersiz eksikliği de böbrekleri olumsuz etkiliyor. Haftada 3-4 kez yapacağınız düzenli ama basit egzersizlerle böbrek sağlığınızı koruyabilirsiniz. Kısa mesafeli yürüyüşler bile kan basıncını düşürerek böbrek sağlığınıza katkı sağlıyor.

Böbrek Hastalığının Sonuçları

Böbrek hastalığı çoğu zaman kendisini göstermeden sinsice beliren bir hastalık olarak yıkım etkisi bırakmadan fark edilememektedir. Sinsi bir hastalıktan korunmanın yolu ise hastalığın oluşmaması için yapılacak şeyleri düzenli olarak tekrarlamaktan geçiyor. Yazımızın başında belirttiğimiz gibi su önemli bir görev üstlenerek böbreklerin çalışmasına katkı sağlıyor. Bunun yanı sıra böbrekleri olumsuz etkileyen faktörleri de hatırlayıp dikkatli kullanmanız lazım. Böbreklere zararı olan tek şey antibiyotik ilaçlar değil, tuz ve şeker kullanımınızı düşürerek diyabet riskini azaltabilir ve böbreklerinizi koruyabilirsiniz. Ayrıca böbrek hastalığında kişisel tespitinde en önemli belirtiyi gece su içmeseniz dahi idrara çıkmak olarak kabul edebilirsiniz. Eğer gece bol su tüketmeseniz dahi sık sık idrara çıkıyorsanız böbrek rahatsızlığınız olabilir. Bilimsel ve hastane bazında nasıl koruma sağlayabilirsiniz onu da söyleyelim; belirli aralıklarla idrar ve kan tahlili yaptırarak böbreklerinizin durumunu kontrol ettirebilirsiniz.

Özgün yazılar ve çevirilerle hayatları renklendirmeye çalışan 'iyi niyetli' blog.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner