Astım atağı solunum yollarında görülen kasılmaların doğurduğu etkiler olarak tanımlanır. Astım atağı geçiren kişiler atak esnasında kızarır ve yoğun balgam çıkartır.
Bunun yanı sıra solunum yolları şişer ve nefes almakta zorluk çekerler. Atak geçtikten sonra ise öksürük, hırıltılı ve sık nefes alma gibi etkiler yaratır. Ancak dikkat edilecek bazı konular astım atakları yaşanmaması için erken müdahale görevi üstlenebilir.
Astım Atakları Nasıl Olur?
Geçirdiği atak dolayısıyla kişiler aşağıdaki olumsuzlukları yaşarlar;
- Morarmış dudak ile tırnaklar
- Solgun ve terleyen ten yapısı
- İlaç kullanmaya rağmen belirtilerin her gün daha kötü olması
- Göğüs ve ense kaslarında gerilme
- Göğüs sıkışması
- Hırıltılı bir şekilde nefes alıp verme
Bu durumların sık sık görülmesi hastalığın tedavi sürecini geriye iten etkenlerdir. Ne kadar az astım atağı geçirirse kişi o kadar hızlı iyileşme süreci izler. İleriki aşamalarda ise kişi hastaneye kaldırılıp makinalar takılmazsa sonucu ölümcül olabiliyor.
Astım Atakları Tedavi Edilmezse Neler Yaşanır?
Atakların tedavi edilmediği durumlarda her atak bir öncekinden daha ağır geçer. Özellikle vücutta kalıcı etkiler bırakan bu hastalık dudaklar ve tırnaklarda morluk oluşmasına neden olur. Siyanoz denilen bu renk değişimleri bu bölgelere oksijenin daha az gittiği anlamına gelir. İleriki safhalarda ise astım atakları bilinç kaybı ve yoğun bakıma girme olarak ciddi boyuta taşınır.
Öncü Belirtiler Nelerdir?
Atakların belirtileri önceden kendisini belli ettiği zaman atak gelmeden önce tedaviye başlayabilirsiniz.
- Bir önceki akşam sık öksürük
- Gece uykusuzluk yaşanması
- Spor sonrası öksürük ve hırıltı
- Yorgunluk hissi ile kötü ruh hali
- Nefes alımlarında azalma
Bu belirtiler görüldüğü zaman varsa oksijen cihazını kullanmak yada astım ilacı kullanmak gerekir aksi halde astım atakları başlar ve kendisi geçene kadar durdurulması oldukça zor bir hal alır.
Genç yaşlarda görülen astım atakları yaşın ilerlediği dönemlerde ciddi zararlara neden olacağı için genç yaşlarda tedavisi yapılması ve beslenmeye dikkat edilmesi gerekiyor. Astım ataklarını yumurta sarısı, soya fasulyesi, kuruyemiş, süt ve muz tetikleyebilir. Bundan dolayı bu besinlerin tüketimi az miktarda belirlenmesi gerekiyor. Kişilerin özel bir alerjisinin olduğu besinlerde astım ataklarını tetikleyebileceği için alerji testi yapılarak nelere alerji olunduğu kolaylıkla öğrenilebilir.