Photo: freepik

Bazı ağrı ve acılar yaşamış olduğunuz duruma göre geçici veya normaldir. Ancak bazı durumlarda tıbbi yardıma ve doktor tavsiyesine ihtiyaç duyabilirsiniz. Biz de bu durumları sizler için derledik.

Eğer hamilelik sancısı yaşıyorsanız, bunu yaşayan tek kişi siz değilsiniz. İster ilk üç ayda olsun ister doğuma yakın süreçte olsun, hamilelik vücudunuzda canınızı sıkacak bu denli etkiler yaratabilir. İçinizde tamamen baştan bir insan yetiştiği için bu aslında oldukça normal bir durumdur. Ayrıca bu durumun oluşturduğu hormon değişimleri ve hamileliğin ani akışı, çeşitli şekillerde son derece rahatsız edici olabilir.

İster şişmiş ayaklarla ister sabah bulantısıyla uğraşıyor olun, yaşayabileceğiniz birçok çeşitte hamilelik ağrısı mevcuttur. Amerikan Kadın Doğum Uzmanları ve Jinekologlar Koleji’ne (ACOG) göre, örneğin rahminiz bebeğinize uyum sağlamak için genişlediğinde sırt ağrısı meydana gelebiliyor. Bu, ağırlık merkezinizi oynatır ve karın kaslarınızı uzatır. Duruşunuzu değiştirerek büyüyen vücudunuza uyum sağlamaya çalışırken, sırt ağrısı ortaya çıkması oldukça normaldir. Bu tür belirtiler biraz rahatsız edici olsa da, muhtemelen şu anda beklediğiniz değişikliklerin arasında yer alıyor.

Ancak midenizin yakınında, hamileyken karın altında veya  sağ taraftaki abdominal karın ağrısına kadar, yeni sancı ve ağrılar kafa karıştırıcı, kaygı oluşturucu ve genellikle oldukça korkutucu olabilir. Peki neye göre bu durumun normal neye göre doktorluk olduğunu nasıl anlayabilirsiniz? Bu sorunun cevabını sizler için derledik.

Bu hamilelik sancıları tipik olarak normaldir ve endişelenmenize gerek yoktur:

Photo: freepik

Gaz veya kabızlıktan oluşan ağrı

Gaz ve kabızlık hamilelik döneminde yaygın olan bir durumdur. Bunun nedeni hamilelik hormonu olan progesteronun hem yemek borusu hem de bağırsak düz kasların gevşemesine neden olmasıdır.

Normalde, bağırsaklar atıkları iterek çıkarır. Ancak bu yavaşlama nedeniyle, vücut kendini israftan arındırmak için daha zor ve sancılı bir süreçten geçer, bu durum her şeyi bloke eder ve hamilelikte bel ağrısına neden olabilir. Gaz birikimi sizin için acı verici olabilir ve bazen ağrıya dayanamayıp acil servise gittiğiniz durumlar olabilir. Ulusal Böbrek Diyabeti ve Sindirim ve Böbrek Hastalığı Enstitüsü, bunu önlemenin en iyi yolunun, bol miktarda lif içeren daha küçük ancak daha sık öğünler  ayarlamak ve bol su içmek olduğunu açıklıyor. Gaz veya kabızlık ağrısı çekiyorsanız, bir dışkı yumuşatıcı da yardımcı olabilir. Dışkı yumuşatıcılardaki ürünlerin bebeğinize zarar verme olasılığı düşük olsa da, reçetesiz satılan herhangi bir ilaç almadan önce doktorunuza başvurmanızı öneriyoruz.

Ani hareket nedeniyle oluşan çekilme veya karın altında keskin ağrı oluşması

Hamileliğiniz ilerledikçe, uterusu karın duvarına bağlayan yuvarlak bağlar gerilemeye ve gerildikçe ağrıya neden olur. Bu ağrı genelde tipik olarak 12 ila 14 haftalarında başlar ve ikinci trimesterde daha belirgin hale gelir. Ağrı karnın alt yarısında uterusun her iki tarafında bir çekme veya keskin bir ağrı oluşturuyor. Bu nedenle genelde yatarken yuvarlanırsanız veya bir tarafa dönmeye çalışırsanız veya benzer ani hareketlerde bu ağrıyı daha şiddetli hissedebilirsiniz.  İyi haber ise yuvarlak bağ ağrısı sadece bir bölgeyle sınırlıdır ve genellikle hareket etmeyi azalttığınızda ağrı diner.

Sadece bir ile iki dakika süren kasılmalar

Uzmanlara göre çoğu hamile insan doğumun uterus kasılmalarından oluştuğunu biliyor ancak kasılmaların ikinci trimesterde başlayabileceğini bilmiyor. B ukasılma ve benzeri ağrılar hamilelik sürecinin normal bir parçasıdır ve genellikle rahatsız etse de ağrılı olmazlar. Bu kasılmaları doğrum kasılması gibi düşünebilirsiniz, ancak o kadar ağrılı değilşdir ve uzun bir süre boyunca devam etmez. Kasılma sırasında rahim serleşir ve karın içinde toplanır. Bu da yaklaşık bir iki dakika kadar sürer. Ayrıca kasılmalar için önerilen özel hareket veya spor egzersizlerinin üzerinde durabilirsiniz.

Genelde bu kasılmalar öğleden sonra veya akşamları biraz daha yaygındır veya fiziksel bir aktiviteden sonra ortaya çıkabilir. Doğum süresi yaklaştıkça bu ağrılar daha sık ve daha yoğun hale gelebilir. Ağrının gelmesi durumunda oturmayı veya uzanmayı deneyin. Oturuyorsanız, kalkın ve dolaşın. Su alıp almadığınızı kontrol edin. Genellikle birkaç bardak su içmek ve dinlenmek de ağrınızı hafifletebilir.

Yukarıdaki tekniklerden hiçbiri işe yaramıyorsa veya kasılmalarınız bir seferde iki dakikadan uzun sürüyorsa ve zamanla birbirine yaklaşıyor gibi görünüyorsa, doğum söz konusu olabilir, bu durumda hemen doktorunuzla görüşün.

Bu hamilelik ağrılarından herhangi birini hissederseniz, doktorunuzu aramalısınız:

Sağ karnınızda ani keskin, donuk ağrı

Bu apandisit anlamına gelebilir. Şaşırtıcı bir şekilde apandisit durumu hamilelik komplikasyonlarının yanı sıra acil ameliyatın yaygın bir neden olarak görülüyor. Yapılan araştırmalara göre hamile insanların yaklaşık% 0,1’i hamilelik sırasında apandisit yaşayacak ve bu en yaygın olanı ikinci trimesterdir. Ani, keskin veya donuk bir ağrı yaşayabilirsiniz. Tipik olarak ateş iştahsızlık, bulantı ve kusma gibi bir durum da belirtileri arasındadır. Acı çekiyorsanız ve bir şeylerin yolunda gitmediğini düşünüyorsanız hemen doktorunuza başvurun.

Apandisiti tespit etmek (mide bulantısı ve kusma da hamileliğin belirtilerinden olduğu için bu ayrımı yapmak zor olacaktır) zor olsa da doktorunuz geçmişinize hakimse ve kapsamlı bir muayene yaparsa bu rahatsızlığı kolaylıkla tedavi edebilir. Doktorunuz apandisitten emin olmak için bir dizi test ve tarama yapacaklardır. Doktorunuz ameliyat için uygun olmadığınızı düşünürsek, enfeksiyonu tedavi etme veya daha sonra çıkarmak için antibiyotik tedavi önerebilir.

Sağ üst karın bölgesinde keskin ve şiddetli ağrı

Yavaşlayan sindirim ayrıca safra kesesinin boşalmasını yavaşlatır ve bu da safra kesesinde taş oluşmasına yol açabilir. Safra taşları genellikle karnın sağ üst kadranındaki ağrı ile ilişkilidir.Sağ üst karın ağrısına ek olarak, karnınızın merkezinde ağrı, kürek kemikleri arasında sırt ağrısı, sağ omzunuzda ağrı, mide bulantısı ve kusma yaşayabilirsiniz.

Çok şiddetli bir durum değilse, safra kesesi taşları, yağlı, kızarmış yiyeceklerden kaçınmak da dahil olmak üzere diyet değişiklikleri ile konservatif bir şekilde yönetilebilir. Nadiren, bazı durumlarda ameliyata ihtiyaç olabilir, ancak çoğu durumda çıkarılması doğum sonrasına kadar bekletilebilmektedir. Bazı durumlarda safra taşının safra kesesinin iltihabı olan kolesistite neden olabileceği görülmüştür. Kolesistitin semptomları, geçmeyen ateş ve artan ağrıya neden olur. Bu durumda ameliyat gerekli olabilir.

Sağ üst karın bölgesinde bulantı ile birlikte ani ağrı

Uzmanlara göre preeklampsi, kan basıncında ani bir artış ve diğer organlarda (genellikle böbrekler ve karaciğer) bir tür hasar oluşturan, hamileliğe özgü bir durumdur. Genellikle üçüncü trimesterde ortaya çıkar, ancak belirli risk faktörlerine sahip bazı gebeler bundan daha önce izlenir. Daha spesifik olacak olursak, risk faktörlerinin arasında ailede preeklampsi öyküsü, kronik hipertansiyon ve yaş ve ırk gibi faktörleri de yer alıyor.

Yaygın bir semptom, tipik olarak sağ taraftaki kaburgaların altında (karaciğerin bulunduğu yer) üst karın ağrısıdır. Mide bulantısı, kusma, dayanılmaz baş ağrıları, görme sorunları ve nefes darlığına da neden olabilir. Ayrıca daha az sıklıkta küçük tuvalete çıktığınızı fark edebilirsiniz veya doktorunuz idrarınızda fazla protein olması gibi böbrek problemlerine işaret edebilir.

Ağrı yeniyse ve geçmiyorsa, özellikle hamilelik sırasında tansiyonunuzla ilgili sorunlar yaşıyorsanız doktorunuz tarafından değerlendirilmesi gerekir. Preeklampsi, erken doğum dahil olmak üzere hem hamile hem de bebek için ciddi komplikasyonlara yol açabilir, bu nedenle dikkatlice izlenmeli ve mümkün olduğunca erken teşhis edilmelidir. Hamileliğinizin herhangi bir noktasında sağ tarafta üst karın ağrısı yaşıyorsanız, emin olun ve bunu doktorunuza bildirin.

Kanamayla birlikte karın ağrısı

Bu semptom kombinasyonunu deneyimlemenizin birçok olası nedeni vardır. Bunlar ektopik veya tubal gebelik belirtisi olabilirler. Bu, döllenmiş yumurta rahim yerine fallop tüpüne (veya karnın başka bir yerine) yerleştiğinde olur. Adet görmeden önce veya sonra ektopik gebelik yaşamanız oldukça mümkündür. Ayrıca karın ağrısı ve vajinal lekelenmeye ek olarak aşırı baş dönmesi, omuz ağrısı ve bayılma da yaşayabilirsiniz.

Diğer bir olası neden, 20. haftadan önce (tipik olarak ilk 12 hafta içinde) gebelik kaybetmek anlamına gelen düşüktür. Ne yazık ki, bilinen gebeliklerin %10 ile %20’si düşükle sonuçlanıyor, ancak gerçek sayılar daha yüksek olabilir çünkü birçok kişi hamile olduklarını bilmeden düşük yapabiliyor. Kanama ile birlikte keskin, donuk veya kramplı karın veya bel ağrısı kırmızı alarm anlamına gelir.

Bunun ötesinde, 37 haftadan daha erken süreçtesiniz ancak karın ağrısı hissediyorsanız ve kanlı akıntı görüyorsanız (veya çok sulu veya mukus dolu sekresyonlar gibi başka akıntı değişiklikleri), bunun erken doğumun bir işareti olabilir.

Hamilelik sırasında kanamanın ne zaman sorun olabileceğini anlamayı zorlaştıran şey, beklediğinizde hafif lekelenmenin normal olabileceğidir. Bununla birlikte, hamilelik sırasında herhangi bir zamanda meydana gelen herhangi bir kanama, özellikle ağrı da çekiyorsanız mutlaka doktorunuzla iletişime geçmeniz gerektiğinin habercisidir.

Hamilelik ağrılarını en aza indirmek için yapabileceğiniz birkaç şey var.

Henüz büyük bir hamilelik ağrısı yaşamamış olsanız bile, sağlığınıza ve iyiliğinize öncelik vermek, karşılaşabileceğiniz ağrıları ve sızıları en aza indirebilirsiniz. Hamilelik sırasında genel sağlığınızı desteklemek için bol su içmenizi ve dengeli bir diyet yemenizi öneriyoruz. Ek olarak, küçük bir egzersiz, kabızlık ve gazdan kaynaklanan küçük karın ağrılarına yardımcı olabilir, ruh halinize iyi gelebilir ve hatta doğum sonrası iyileşme süresi gibi daha faydalı genel gebelik sonuçlarına yol açabilir.

Hamilelik sırasında büyük bir karın ağrısıyla uğraşıyorsanız, bunu en iyi şekilde nasıl en aza indireceğinizi anlamak zor olabilir çünkü pek çok olası nedeni vardır. Açık olan, özellikle kendi kendine tedavi planlarınız reçetesiz satılan ilaçlar içeriyorsa, kendi kendinize tedavi etmeye başlamadan önce sahip olduğunuz herhangi bir rahatsızlık hakkında doktorunuzla konuşmanız gerektiğidir. Daha da önemlisi, küçük belirtilerden ciddi semptomları belirlemek zordur ve preeklampsi ve erken doğum gibi daha ciddi durumlar söz konusu olduğunda zaman çok ciddi bir faktördür. Erken teşhis de çok önemli, tam olarak iyi hissetmiyorsanız ve belirtiler giderek kötüleşiyor gibi görünüyorsa, derhal doktorunuza haber vermenizi öneriyoruz.

KaynakKaynakça
Hoşunuza gidebilir
youtube banner