Zerdeçal tartışmasız en şifalı bitkilerin başında gelmektedir. Ona sarı rengini veren içinde barındırdığı curcumin, zerdeçalın birçok hastalığa iyi gelmesinin de en büyük sebebi.
Yapılan çalışmalar, içerdiği curcumin sayesinde zerdeçalın 600’den fazla potansiyel tedavi edici özelliği olduğunu gösteriyor.
Zerdeçalı beslenme düzeninin bir parçası haline getirmek gerekiyor fakat bunu yaparken aklınızda bulundurmanız gereken bir kaç noktayı sizinle paylaşmak istedik.
Curcumin vücut tarafından tam olarak sindirilemiyor
Curcumin vücut tarafından tam olarak sindirilemediği için onun tedavi edici özelliklerinde de efektif bir şekilde yararlanamıyoruz.
Zerdeçalı en etkili şekilde tüketebilmek için ipuçları:
Karabiberle karıştırın
Bir çok kişi karabiberin zerdaçalın büyük bir destekçi olduğunu bilmez. Zerdaçala çok az (1/4 çay kaşığı) karabiber ekleyerek tüketmek, curcumin maddesinden aldığımız besin değerini %2000 arttırmaktadır.
Zerdeçalı faydalı bir yağ ile karıştırın
Hindistan cevizi yağı veya zeytinyağ ile karıştırılarak tüketilen zerdeçal, lenf sistemi tarafından tüm vücutta dolaşır. Bu sürede de tüm faydalı etkileri vücut tarafından alınır.
Isı, zerdeçalın besin değerini arttırır
Curcumin her ne kadar faydalı olsa da yardımcı etkenler olmadan vücut tarafından emilmesi zor bir maddedir. Yemeklerde zerdeçal kullanmanın rolü burada devreye giriyor.
Yemek pişirirken yağına zerdeçal eklemek veya yemeğin kendisine pişerken eklemek, curcuminin tüm tedavi edici özelliklerini ortaya çıkaracaktır.
Özetlemek gerekirse;
Zerdeçalın faydasını tam olarak görmek istiyorsanız bu 3 şeyi yapmalısınız.
Zerdeçalı sıcak tüketin (yemeklere ekleyerek)
Taze çekilmiş karabiberle karıştırarak tüketin (faydalı değerleri %2000 artsın) Zerdeçalı faydalı yağlarla karıştırarak tüketin (karaciğerdeki metabolik işlemlerden kurtulun) Önerilen günlük zerdeçal tüketimi: Kök zerdeçal: 1,5-3 gr Toz zerdeçal: 1-3 gr