Yumurtalarınızın hala iyi olup olmadığından emin değil misiniz? Bunu kontrol etmenin birkaç yolunu sizler için derledik. Ayrıca, “paketleme tarihinin” ne olduğunu ve yumurtaların en iyi nasıl saklanacağını haberimizde öğrenin!
Çoğu gıdanın ne zaman bozulduğunu söylemek kolaydır: Size farklı bir koku veya görünümle haber verirler. Ama yumurtalar nasıl anlaşılır? Özellikle kabuğu çatlamamış veya delinmemişse, sadece bakarak veya koklayarak söyleyebileceğiniz pek bir şey yoktur. Peki yumurtaların kötü olduğunu nasıl anlarsınız?
Şüphe duyduğunuzda, onları atmalı mısınız? Henüz değil! Çöpe atmadan önce, yumurtalarınızın hala güvenli olup olmadığını kontrol etmenin birkaç yolu var.
1. Son Kullanma veya Satış Tarihini Değil, Paketleme Tarihini Kontrol Edin
Yumurta kartonunuza damgalanmış en güvenilir tarih, satış tarihi veya son kullanma tarihi değil, paketleme tarihidir. Son kullanma tarihi, yumurtalarınızın ne kadar taze olduğuna dair genel bir kılavuzdur ve satış tarihi, bir ürünün rafta ne kadar süre kalması gerektiğini ölçmek için mağazaların kullanabileceği bir araçtır. İkisi de size yumurtalarınızın tam olarak kaç yaşında olduğunu söylemez.
Paketleme tarihi ise tam olarak yumurtalarınızın kartona konulduğu gündür. Bazen belirlemek kolay değildir, çünkü Jülyen tarih takvimi kullanılarak belirtilir. Yılın günlerinin kronolojik olarak 1 Ocak için 1’den başlayıp 31 Aralık için 365’e kadar sayıldığı bir sistem. Paketleme tarihini bulmak için “son kullanma”, “satış tarihi” veya “kullanım tarihi” gibi alanların yanındaki üç basamaklı kodu bulun.
Uzmanlara göre, düzgün bir şekilde saklanırsa, yumurtalarınız paket tarihinden itibaren dört ila beş hafta içinde ve son kullanma tarihinden iki ila üç hafta sonra yenebilir. Kolilerdeki tarih ve kodları deşifre etmekle ilgilenmiyorsanız, uzmanlar, yumurtalarınızı satın aldığınız günden itibaren üç ila beş hafta içinde yemenizi önerir.