Bir çoğumuz vücudumuzun işlevini yerine getirebilmesi için ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin hepsini tam olarak alamadığımızı biliyor ve bu nedenle de vitamin takviyesine başvuruyor.
Takviye haplarla veya tozlarla eksik kalan vitamin ve mineralleri tamamlayabileceğimizi varsayıyoruz. Ne yazık ki bu tam anlamıyla doğru değildir. Vitamin takviyeleri ile ilgili bir çok yanlış bilgilendirme vardır ve aslında onları kullanmasak belki daha iyi olur.
Yeteri Kadar Vitamin Ve Mineral Aldığınızdan Nasıl Emin Olabilirsiniz?
Popüler markaların çoğu takviye hapların günlük vitamin ihtiyacının %100’ünü içerdiğini söyleyerek reklamını yapar, bu sadece teknik açıdan doğrudur. Bu vitaminler genellikle izole edilmiş bir kaynaktan sentezlenerek hazırlanıyor o nedenle de vücut bunlarla ne yapacağını bilemez ve gereksiz olduğunu düşünerek idrar yoluyla dışarı atar. Eğer sağlıklı ve dengeli beslenmiyorsanız, vitamin takviyelerine harcadığınız paralar boşa gidiyor ve vücudunuz hala vitamin ve mineral eksikliği yaşıyor olabilir.
Bu neden bir problemdir?
Sentetik vitaminler aldığınız zaman kendinize faydadan çok zarar veriyor olabilirsiniz.
Örneğin en popüler vitamin olan C vitaminini ele alalım. Bu vitaminin hastalıklara yakalanmayı önlediğini veya daha çabuk iyileşmemizi sağladığını herkes bilir. Ama C vitamini en çok sentezlenen vitaminlerden biridir. Genellikle yapay C vitamini etikette “askorbik asit” olarak belirtilir. Üreticilerin bir gıdadan 100 mg’dan fazla C vitamini alıp bir tablete koymaları pek mümkün değildir. Eğer bir vitamin takviyesinin üzerinde 100 mg C vitamini yazısını görürseniz onun doğal bir kaynaktan yapılmış olma ihtimali daha yüksektir.
Sentezlenmiş Vitaminlerin Zararı Nedir?
Yapılan bir araştırma, günde 1000 mg C vitamini alan yetişkinlerde ciddi yan etkiler görüldüğünü gösteriyor. Bu doz onların enerji sistemini bozmuş, dayanıklılıklarını azaltmış ve hücrelerinin mitokondrisini (yağ ve şekeri yakmaya yarar) güçsüzleştirmiş. Bağışıklık sisteminin başlıca düzenleyicilerinden olan antioksidanlar üzerinde de etkisi olmuş. Bu araştırma yetişkinler üzerinde yapılmış, çocuklar üzerindeki etkileri tahminen daha da kötü olabilir.
B vitamini de en çok kullanılan takviyeler arasındadır. Eğer B vitamini takviyesi sentetik ise büyük ihtimalle etikete folik asit olarak listelenmiştir. Bundan kaçınmak için etiketinde aşağıdaki şekilde belirtilen aktif B vitaminlerini seçebilirsiniz:
Thiamine (B1): Thiamine pyrophosphate; Thiamine triphosphate
Riboflavin (B2): Riboflavin-5-phosphate; Flavin mononucleotide (FMN)
Niacin (B3): Nicotinamide (adenine dinucleotide)
Pantothenic acid (B5): Pantethine
Pyridoxine (B6): Pyridoxal-5-phosphate
Folic acid: Folinic acid; 5-methyl tetrahydrofolate
Cobalamin (B12): Methylcobalamin; Adenosylcobalamin
Choline: Phosphatydlcholine
Seçenekler Nedir?
Eğer yeteri kadar vitamin ve mineral alamadığınızı düşünüyorsanız takviye yapmak iyi bir fikir olabilir. Ama unutmayın ki bunu tükettiğiniz gıdalardan almak o kadar da zor değil. Örneğin sadece 1 portakal günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılamaya yeter. Ayrıca C vitamini içeren ve düzenli olarak tüketebileceğiniz daha bir çok yiyecek var. Eğer organik sebze ve meyve tüketiyorsanız kesinlikle doğru yoldasınız demektir. Mümkün olduğunca mevsiminde ve farklı çeşitlerde meyve sebze tüketmek uyulması gereken güzel bir kuraldır.
Yine de hala takviyeye ihtiyacınız olduğunu hissediyorsanız iyi bir araştırma yapmalısınız. Takviye hapları alırken pastörize edilmemiş, tam ve organik gıdalardan elde edildiğine emin olun. Güvenilir markalar bulun, gerekiyorsa üretici firmayı arayıp konuyla ilgili bilgi isteyin.
Her şeyden önce vitamin eksikliğiniz olup olmadığını anlamak için bir doktora gidin. Onu direktifleri doğrultusunda takviye alıp almamaya karar verebilirsiniz.