Vücudunuzun farklı kısımlarındaki şişlik sağlığınız hakkında tam olarak ne söylüyor? Vücudun çeşitli yerlerinde ara sıra meydana gelen şişlikler, çoğumuzun zaman zaman yaşadığı bir durumdur ve çoğunlukla geçici sıvı tutulması veya küçük yaralanmalar gibi faktörlerden kaynaklanmaktadır. Ancak şişkinlik sık sık ortaya çıkıyorsa bu, dikkat edilmesi gereken temel sorunlara işaret ediyor olabilir.
Kalıcı şişme, hormonal dalgalanmalar, kalp veya böbrek sorunları gibi kronik durumlar veya hatta bazı ilaçlar gibi vücut sistemlerinde bir dengesizliğin işareti olabilir.
Şişliğin ne zaman düzenli bir olay haline geldiğini anlamak ve altta yatan nedenleri belirlemek ve olası sağlık sorunlarını gidermek için tıbbi tavsiye almak önemlidir.
3. El ve parmakların şişmesi
Bazen dokularda çok fazla sıvı olduğunda eller şişebilir. Bu genellikle hamilelik sırasında veya sıcaklık değiştiğinde olur. Eller şiştiğinde normalden daha büyük görünebilir ve cilt kabarık veya parlak görünebilir.
Cilde basmak bir göçük bırakabilir. Ellerin şişmesine neden olabilecek bazı nedenler vardır:
- Büyük, tuzlu bir yemek yemek de ellerin şişmesine neden olabilir çünkü tuz, hücrelerin suya tutunmasını sağlayarak şişmeye neden olur.
- Bazı kanserler ve kemoterapi ilaçları ayaklar, ayak bilekleri, bacaklar ve yüzün yanı sıra ellerin de şişmesine neden olabilir.
- Böbrekler genellikle vücuttaki fazla sıvıyı filtreler, ancak iyi çalışmıyorlarsa sıvı birikerek şişmeye neden olabilir.
- Artrit, özellikle ellerde eklemlerin şişmesine ve sertleşmesine neden olabilir.
- Bazen kan damarlarıyla ilgili sorunlar bir elin şişmesine neden olabilir.
- Kabarık el sendromu bir elin şişmesine neden olabilir. 2020’de yapılan bir araştırmaya göre elin şişmesi, IV enjeksiyon yoluyla ilaç kullanıldığında ortaya çıkabilecek nadir bir sorundur. İlaçlar vücudun bir noktasına tekrar tekrar enjekte edildiğinde, o bölgedeki kan damarlarına veya dokulara zarar verebilir, sıvı birikmesine ve elin şişmesine neden olabilir.
- Şişmiş bacaklar, ayak bilekleri veya ayaklar
Bacakların ve ayak bileklerinin şişmesinin bazı nedenleri genellikle zararsızdır; uzun süre ayakta durmak veya yürümek gibi. Ancak şişlik aniden veya çok sık oluyorsa bu, sağlığınızda bir sorun olduğu anlamına gelebilir:
- Kalp yetmezliği bacaklarda ve ayak bileklerinde şişmenin yaygın bir nedenidir. Kalp kanı iyi bir şekilde pompalayamadığında sıvı birikir ve ödem adı verilen şişmeye neden olur. Kalp sorunu olan kişilerde sıklıkla bacaklar, ayak bilekleri ve ayaklar şişer.
- Karaciğer hastalığı başka bir nedendir. Karaciğer, sıvının kan damarlarından sızmasını önleyen albümin adı verilen bir protein üretir. Ancak karaciğer hastaysa yeterli albümin üretmez, bu nedenle bacaklarda ve ayak bileklerinde sıvı toplanır.
- Böbrek hastalığı bir sorundur çünkü böbrekler vücuttaki su ve tuz seviyelerini kontrol eder. Hasar görürlerse kanı temizleyemezler veya fazla sıvıdan kurtulamazlar, bu da bacakların ve ayak bileklerinin şişmesine neden olur.
- Lenfödem, sıvının uzaklaştırılmasına yardımcı olan lenf düğümlerinin hasar görmesi nedeniyle dokularda çok fazla sıvı olduğunda meydana gelir. Pelvisteki düğümler zarar görürse bacaklarda sıvı toplanmasına neden olabilir.
- Venöz yetmezlik, bacak damarlarının düzgün çalışmaması ve dolayısıyla kalbe yeterli kanı geri gönderememesidir.
Bacaktaki kan pıhtısı da ayak bileğinin ve bacağın şişmesine neden olabilir. Bu genellikle bacağın bir tarafında olur.
Vücudumuzun bize gönderdiği sinyallere dikkat etmek çok önemlidir çünkü sorunları erkenden ele almak ileride daha büyük sorunları önleyebilir. Vücudumuz sıklıkla rahatsızlık, ağrı veya olağandışı semptomları bir şeylerin yolunda gitmediği konusunda bizi uyarmak için iletir. Bu sinyalleri göz ardı etmek gelecekte daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.