Vücudunuzun farklı kısımlarındaki şişlik sağlığınız hakkında tam olarak ne söylüyor? Vücudun çeşitli yerlerinde ara sıra meydana gelen şişlikler, çoğumuzun zaman zaman yaşadığı bir durumdur ve çoğunlukla geçici sıvı tutulması veya küçük yaralanmalar gibi faktörlerden kaynaklanmaktadır. Ancak şişkinlik sık sık ortaya çıkıyorsa bu, dikkat edilmesi gereken temel sorunlara işaret ediyor olabilir.

Kalıcı şişme, hormonal dalgalanmalar, kalp veya böbrek sorunları gibi kronik durumlar veya hatta bazı ilaçlar gibi vücut sistemlerinde bir dengesizliğin işareti olabilir.

Şişliğin ne zaman düzenli bir olay haline geldiğini anlamak ve altta yatan nedenleri belirlemek ve olası sağlık sorunlarını gidermek için tıbbi tavsiye almak önemlidir.

2. Yüzün alt üçte birlik kısmının şişmesi

Çeneniz ve yanaklarınız şişmişse ve bu doğal yüz şekliniz veya kilo almanızdan kaynaklanmıyorsa bunun bazı nedenleri olabilir:

Hipotiroidizm: Bu, tiroid beziniz vücudunuz için yeterli hormon üretmediğinde meydana gelir.

Cushing sendromu: Bu, adrenal bezleriniz bir hormon olan çok fazla kortizol ürettiğinde ortaya çıkar. Bu sendroma sahip kişiler kilo alabilir ve yüzleri şiş olabilir. Diğer belirtiler arasında boyun çevresinde yağlanma, omuzlar arasında bir kamburluk, mor çatlaklar ve zayıf kaslar veya kemikler yer alır.

Sjogren sendromu: Bu, bağışıklık sisteminizin tükürük ve gözyaşı bezlerinize saldırdığı uzun süreli bir durumdur. Tükürük bezlerinin şişmesi nedeniyle yanaklarınızın şişmiş veya şişmiş görünmesine neden olabilir.

Lenfadenit: Bu, yakındaki bir enfeksiyon nedeniyle bir veya daha fazla lenf düğümünün şişmesidir. Enfeksiyon başınızda veya boynunuzdaysa yanaklarınızdan birinin veya her ikisinin şişmesine neden olabilir.

Tükürük taşları: Bunlar tükürük bezlerinizde oluşan sert kalsiyum birikintileridir. Çoğunlukla 30 ila 60 yaş arasındaki insanları etkilerler ve erkeklerde daha sık görülürler.