Uyku apnesi yaygın ve genellikle ciddi bir durumdur. İnsanların uyku sırasında nefessiz kalmasına neden olabilir. Uyku apnesi çeşitli şekillerde gelir, her yaşta ortaya çıkabilir ve farklı şekillerde ortaya çıkabilir.

Uyku apnesi, uyku sırasında solunumun kısa süreliğine durması anlamına gelir. Uyku sırasında nefes almayı bıraktığınızda veya ciğerlerinize hava akışı azaldığında, iyi uyuyamazsınız ve gün içinde çok yorgun olabilirsiniz. Kanınızdaki oksijen seviyeleri düşebilir ve karbondioksit seviyeleri yükselebilir. Yüksek tansiyon ve kalp hastalığı gibi başka sorunlara yol açabilir.

Uyku apnesi, uyku sırasında solunumun ne sıklıkla durduğuna bağlı olarak hafif ila şiddetli arasında değişebilir. Yetişkinler için solunum saatte 5 kez (hafif apne) ile saatte 30 veya daha fazla kez (şiddetli apne) durabilir. Uyku apnesiyle ile ilgili merak edilenleri derledik.

1. Uyku apnesinin belirtileri

Uyku apnesi, uyku apnesinin şiddetine ve tipine bağlı olarak farklı şekillerde ortaya çıkabilir. İşte uyku apnesinin bazı potansiyel belirtileri:

  • Yüksek sesle horlama
  • Uyurken nefes nefese kalmak
  • Sabahları baş ağrısı
  • Uyandığında ağız kuruluğu
  • Uykuda kalma zorluğu
  • Gün boyunca uyku hali

Ne zaman doktora görünmeliyim?

Yüksek sesle horlamak, eşinizi veya sevdiklerinizi rahatsız edebilir ve kendimizi uykulu hissettiğimiz günlerimiz olur. Ancak bu durum her zaman uyku apneniz olduğu anlamına gelmez. Herhangi bir uyku sorunu veya kesintisi hakkında doktorunuzla konuşmak en doğrusu olacaktır.

Sevdiğim şeyler hakkında içerik üretmeyi seviyorum. Yazar arada gezer tozar. İçerik üreticisi.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner