İnsanoğlu binlerce yıldır kendisi için bir şifa kaynağı olarak bitkilerden yararlanmakta. Modern tıp sayesinde, bitkilerin bir kısmı kimyasal süreçlerden geçirilerek ilaç haline getirilmekte, bir kısmı ise bitki çayı halinde çeşitli hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.
Bitki Çayları ve Faydaları
- Yeşil Çay : Tarihi 5000 yıl öncesi Çin hanedanlığı zamanlarına kadar uzanan yeşil çay, günümüzde en çok kilo vermeyi hızlandırmak amacıyla kullanılmaktadır. İçeriğinde bulunan güçlü antioksidan özellikler ile bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardım etmekte ve vücudun kanser gibi öldürücü hastalıklara karşı savunmasına yardımcı olmaktadır. Kötü kolesterolü düşüren, metabolizmayı hızlandırarak daha hızlı zayıflamayı sağlayan ve kalp sağlığına iyi gelen şifalı bir bitkidir.
Hazırlanışı : 1 çay kaşığı kadar kurutulmuş yeşil çay yaprağını, sıcak suda birkaç dakika bekleterek demlenmesini sağlayın.
- Rezene Çayı : Daha çok Ege Bölgesinde yetişen rezene, mide ve bağırsakla ilgili şikayetlerin giderilmesi, kramp ağrılarının ortadan kaldırılması, öksürük ve soğuk algınlığı şikayetlerinde kullanılır. Böbrek ve idrar yollarında iltihabı olanların da rezene çayı kullanmaları tavsiye edilmektedir.
- Nane Çayı : Mide ve bağırsaktaki gaz ve şişkinliklerin giderilmesinde, ishal, karın ağrısı, bronşit, migren ve sinüzit rahatsızlılarına iyi gelmektedir.
- Ihlamur : Soğuk algınlığından kaynaklı şikayetleri ortadan kaldırır. İdrar söktürücüdür. Göğsü yumuşatır. Uyku problemi çekenler, geceleri yatmadan ıhlamur çayı içerek daha rahat uykuya dalabilirler. Ihlamur da diğer birçok bitki çayı gibi, sıcak suya koyulup, bir miktar bekletilip demlendikten sonra içilebilir hale gelmektedir.
- Ada Çayı: Hoş kokan yapraklara sahip olan ada çayının ülkemizde 30 civarında türü vardır. Düşük tansiyonu dengeleyen, strese iyi gelen, migrene karşı faydalı, ödem atıcı şifalı bir bitki çayıdır. Demlenirken sıcak suda fazla bekletilmemesi tavsiye edilmektedir. Özellikle hamilelik sürecinde dikkatli tüketilmesi gereken bir çaydır.