Sıcak hava balonunun tam olarak nasıl çalıştığını, aktiviteyi gerçekleştirmek için arka planda nasıl büyük bir emek ve masraf olduğunu, güvenli bir uçuş için pilotun tecrübesinin ve balon firmasının kalitesinin ne kadar önemli olduğunu bu yazıdan sonra anlayacak; Kapadokya balon fiyatları neden bu kadar yüksek, niçin ucuz firmaları tercih etmemelisiniz anlam vereceksiniz.
Sıcak Hava Balonu Nedir, Nasıl Çalışır?
Sıcak hava balonları temelde sıcak havanın atmosferdeki havadan daha hafif olması prensibine dayanarak uçar. Detaylara geçmeden önce;
Sıcak hava balonu, hem Türkiye’nin hem de dünyanın çeşitli bölgelerinde, özellikle manzaralı destinasyonlarda turistik amaçla gerçekleştirilen balon turu aktivitelerinde kullanılan 3 bölümden oluşan bir hava aracına verilen isimdir ve balon uçuşları uygun güvenlik önlemleri altında yapıldığında son derece tehlikesizdir.
Ülkemizde de hem yerli hem yabancı turistlerin, hem doğal güzellikleri, hem coğrafi yapısı, hem de tarihi kalıntıları ile dikkat çeken Kapadokya bölgesinin sembolü haline gelmiş bir araçtır ve her yıl yüz binlerce turist, pahalı fiyatlarına rağmen, Kapadokya’daki Göreme ve Ürgüp bölgesinde gerçekleştirilen balon turlarının tüm kapasitesini doldurmak üzere bölgeye seyahat etmektedir.
Zaman zaman yaşanmış olan balon uçuşu kazaları ise turistleri tedirgin ettiğinden, sıcak hava balonunun çalışma prensibini bilmek sizler için rahatlatıcı olabilir. Unutmayın ki bilgi güçtür! Sıcak hava balonları nasıl havalanır ve nasıl indirilir gibi konulara değinmeden önce kısaca balonun bölümlerinden bahsedelim;
Sıcak Hava Balonlarının Bölümleri Nelerdir?
Sıcak hava balonları boyutları ne olursa olsun 3 temel parçadan oluşur. Bunlar; kubbe(zarf), sepet ve yakma birini burner şeklinde sıralanabilir.
Zarf denilen kısım balonun hava ile doldurulan en tepedeki balon kısmıdır. Sepet, hem yolcuların hem de pilotun uçuş sırasında içinde bulunduğu ve aynı zamanda gaz tanklarının taşındığı bölümdür, son olarak da burner, adından da anlaşılacağı üzere yakma birimidir. Balonlarda kullanılan sıvı propan yakıtını gaza çevirerek yakan bölüme verilen addır.
Balonlar Nasıl Havalanır?
Brulör vasıtasıyla sıvı propanın gaz haline çevrilmesiyle birlikte, kubbe kısmına doldurulan sıcak hava, ortamdaki serin havadan daha hafiftir. Böylece gaz doldukça balon içindeki hava atmosferdeki havadan daha hafif kalacağından balon havalanmaya başlar. Balonun havada kalabilmesi için, uçuş esnasında da zarf bölümü içerisindeki havanın sık sık kontrol edilmesi ve gereken sıcaklıkta tutularak atmosfer havasının daha ağır kalması sağlanmalıdır.
Havada Nasıl Yön Verilir?
Sıcak hava balonlarında dümen direksiyon v.b. bir yönlendirme, kumanda kolu bulunmaz. Tamamen rüzgarın yönüne bağlı olarak hareket etmektedir. Bu yüzden de pilotun kontrolünü kaybetme riski olan rüzgarlı havalarda Sivil Havacılık Kurumu tarafından balon uçuşlarına günlük olarak yasaklar getirilir.
Ancak uçuş sırasında en temel işi rüzgar yapıyor gibi görünse de bu noktada pilotun tecrübesi ve öngörüsü devreye girer çünkü Kapadokya semalarında onlarca diğer balon ile aynı bölgeden dip dibe sayılabilecek mesafelerden kalkış yapan balonların birbirine değmeden çarpmadan havada kalabilmesi ve uçuşu güvenle tamamlayabilmesi için, farklı irtifalardaki farklı rüzgar hızları pilot tarafından hesaplanmalı, balon bu şekilde yönlendirilmek üzere o irtifalara iniş ya da çıkış için, kubbe içerisindeki sıcak havanın duruma göre daha da ısıtılması ya da belirli miktarlarda soputulması gerekmektedir.
Sıcak Hava Balonunun İnişi ve Soğutulması
Sıcak hava balonu indirmek için hava durumuna göre iki farklı yöntem izlenebilir. Balonun kubbe bölümünün en tepesinde var olan tahliye deliği kullanarak havanın bir kısmı boşaltılabilir ya da daha aheste bir iniş için uçuş boyunca ısıtılmaya devam edilmiş propan gazı soğumaya bırakılır ve böylece ortamdaki serin havadan daha serin hale kademeli şekilde geçecek zarf içi hava, atmosfer havası ağırlığından daha ağır hale gelecek ve böylece balon yavaşça inişe geçecektir.