Prostat kanseri tehlikeli kanser türlerinden biridir. Genç yaşta yakalanma endişesinin yanında, ilerleyen yaşta yakalanma riskinin yüksekliği korku salmaya yeter. Peki, prostat kanseri hakkında yeterince bilgili miyiz?

Prostat, sadece erkeklerde bulunan, idrar kesesinin çıkışını çevreleyen ve meninin akışkanlığını sağlayan küçük bir salgı bezi. Salgılamayı yapan hücrelerden ve bu hücrelerin çevre dokusundan prostat oluşuyor. Bu salgı hücreleri normal olmayan gelişime uğraması ise prostat kanserine sebep oluyor.

Prostat Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Birçok diğer kanser türü gibi prostat kanseri de hiçbir belirti göstermeden sessizce başlayıp yayılabilir. Ancak prostat kanseri kendini genelde boşaltım ve üreme sistemlerinde rahatsızlıklar ile belli eder.

Bu belirtiler şunlardır:

  • İdrar yapamama, idrar yapmaya başlama ya da durma zorlukları
  • Sık sık idrara çıkma, geceleri idrara çıkmada artış
  • İdrarda azalma, kesik kesik ve zorlanarak idrar atma
  • Ağrılı idrar yapma, idrarda kan
  • Ereksiyon zorlukları, semende kan
  • Sırt, bel, kalça ve uyluk ağrıları

Yukarıda saydığımız bu belirtiler prostat kanserine işaret ettiği gibi, başka bir rahatsızlıktan kaynaklı da olabilir. Belirtilerin kendini göstermesi halinde mutlaka bir uzman doktora başvurmanızı tavsiye ederiz.

Kimler Prostat Kanseri Riski Taşır?

Ne yazık ki tüm erkekler az ya da çok prostat kanseri riski taşır. Diğer tüm kanser çeşitleri gibi prostat kanseri de her gün maruz kaldığımız çevresel etkiler ile vücutta birikerek, erken ya da geç bir yaşta kendini gösterebilir. Bunun yanında, bazı insanların daha yüksek risk taşıdığı da biliniyor. Bakalım nedir bu riskler…

Yüksek yaş: Prostat kanseri 45 yaşın altında zor görülürken, 65 yaş ve üzeri erkeklerde risk artar. Yaşı ilerlemiş her erkekte mikroskobik seviyede de olsa bulunduğu da söylenir.

Aile genetik yapısı: Bu hastalığın kalıtsal olarak geçebildiği biliniyor. Ailesinde prostat kanseri bulunan erkekler daha yüksek risk altında.

Irk: Afrika kökenli Amerikalılarda, beyaz tenlilere göre daha yaygın.

Diyet: Hayvansal yağca zengin, et ürünleri ağırlıklı beslenenlerde görülme riski daha fazla.

Bedensel durum: Aşırı kilo, düzensiz hormonal durum gibi etkiler de bu rahatsızlığın görülme riskini artırıyor.

Prostat Kanserine Yakalanmamak için Sağlıklı Yaşayın

Her kanser türü gibi prostat kanserinde de önleyici tedavi uygulamaları mevcuttur.

  • Yüksek yağlı ürünler ve kırmızı et ağırlıklı beslenmeden uzak durun.
  • Aşırı miktarda kalsiyum tüketmeyin. Aşırı kalsiyum, prostat kanserine karşı koruyucu olan D vitamininin sentezlenmesini azaltır.
  • Kilonuza dikkat edin. Şişmanlarda vücuttaki yağ tabakasında depolanan bazı hormonlar da prostat kanserine sebebiyet verebilir.
  • Tıbbi çalışması ne kadar yapılmıştır bilinmez, ancak böğürtlen, ahududu, karadut, kızılcık gibi bazı meyveler prostat kanseri önleyici tedavi uygulamalarını destekleyici besinler olarak kullanılıyor.
Sevdiğim şeyler hakkında içerik üretmeyi seviyorum. Yazar arada gezer tozar. İçerik üreticisi.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner