Kumkuat ya da diğer adıyla kamkat, son zamanlarda hızlı bir şekilde popüler olmaya başlamış bir turunçgil türüdür.

Bu bitkinin evde yetiştirilmesi için esasında çok da özel düzeneklere lüzum yoktur. Ancak nihayetinde bu bitkinin Akdeniz iklimine uygun olduğu, bu nedenle rüzgardan, cereyandan tamamıyla uzak tutulması gerektiği de unutulmamalıdır.

Özetle hava akımının fazla olmadığı bir yerde tutulması daha verimli sonuçlar sunacağı gibi bitkinin narin yapısının zarar görmesini de engelleyecektir. Buna ek olarak Akdeniz ikliminde kış aylarında don ve benzeri olaylar da genellikle olmadığından dolayı kumkuatın zarar görmesini engellemek için bulunduğu yerdeki sıcaklık 15-20 derecenin altına düşürülmemelidir.

1. Kumkuat Bitkisinin Bakımı için Başka Neler Yapılabilir?

Kumkuat bitkisinin bakımı için yapılması gereken bir diğer önemli işlem ise budamadır. Solan yapraklar ya da kurumuş olan dallar bitkiden ayrılmalıdır. Ancak hiçbir zaman gübre olması anlayışıyla kesilen yaprak ya da dallar saksıya bırakılmamalı ya da saksıya gömülmemelidir.

Bunu yapmak, bitkinin zehirlenmesine dahi yol açabileceği için sakıncalıdır. Öte yandan kesilen yerlere hava girmemesi de gerekecektir. Hal böyle olunca da bu bölgelerin zararlı olmayan bazı yapışkanlar ya da erimiş mum benzeri bir maddeyle kapatılması, budama işleminin çok daha başarılı bir şekilde sonuçlanmasına destek olacaktır.

Kumkuat
Özgün yazılar ve çevirilerle hayatları renklendirmeye çalışan 'iyi niyetli' blog.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner