Eğer bir restorana gittiğinizde yan masada oturan kişinin höpürdeterek çorba içmesi veya sinemada yanınızda oturan kişinin yüksek sesle nefes alıp vermesi sinirinizi bozuyorsa yalnız değilsiniz: Siz de misofoni (İngilizcesi misophonia) denen beyin anomalisi yaşayan bir çok kişiden birisiniz demektir.
Misofoni Nedir?
Misofoni, yemek yerken, bir şey çiğnerken, nefes alıp verirken veya sürekli tükenmez kalemle oynarken çıkan seslerden rahatsız olmaya denir. İlk defa 2001 yılında adı konmuş bir rahatsızlıktır.
Bilim insanları yıllarca bu durumun gerçek bir tedavi gerektirip gerektirmediği konusunda şüpheliydiler. Fakat İngiltere’nin Newcastle Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma, misofoni şikayeti olan kişilerin diğer insanlara göre beyinlerinin ön lobunda bir farklılık olduğunu kanıtladı.
Current Biology dergisinde yayınlanan bir raporda bilim insanları yaptıkları taramalar sonucunda, “tetikleyici” bir ses duyduklarında misofoni yaşayan insanların beyin aktivitelerinde değişimler olduğunu söylediler. Bu sesleri duyunca duygusal kontrol mekanizmalarında beyinlerinin daha fazla çalışmasına sebep olan anormal bir durum oluşuyor. Ayrıca tetikleyici seslerin hızlı kalp atışı ve terleme gibi fizyolojik tepkilere de yol açtığını gördüler.
Araştırma sırasında bir MRI kullanarak, misofonisi olan ve olmayan kişilere değişik sesler dinleterek beyin aktivitelerini ölçtüler. Ses kategorileri şöyleydi: Nötr sesler (yağmur sesi, kalabalık bir kafe sesi, suyun kaynama sesi), hoşa gitmeyen sesler (ağlayan bir bebek, çığlık atan bir insan) ve tetikleyici sesler (yemek yeme veya nefes alma sesi). Tetikleyici sesleri duyan ve misofoni şikayeti olan kişiler diğer kişilere göre farklı sonuçlar verdiler.
Misofoni Bir Hastalık Mıdır?
UCL ve Newcastle Üniversitesi’nde profesör olan Tim Griffiths, “Umarım bu durum şüpheleri ortadan kaldırır” diyor yapılan bir basın açıklamasında. “Ben kendim de şüphe duyanlar arasındaydım taa ki klinikteki hastaları görüp ne kadar benzer özellikler sergilediklerini anlayana kadar.” diye devam ediyor.
“Misofoni şikayeti olanlar için bu güzel bir haber olacaktır çünkü ilk defa bu şikayetten yakınanların beyninde yapısal ve işlevsel bir farklılık ortaya çıkardık.” diyor Newcastle Üniversitesi’nden Dr. Sukhbinder Kumar. “Bu araştırma beyindeki önemli değişiklikleri ortaya koyuyor ve bu konuyla ilgili şüphe duyan tıp dünyasını bu durumun gerçek bir rahatsızlık olduğu konusunda ikna edebilmek için kanıtlar sunuyor.” diye ekliyor.