Lavanta bahçelerde kullanabileceğiniz en iyi aromatik bitkilerden biridir, bu nedenle çevrenizde bol bol görebilirsiniz. Bu konuyu yapmak başlangıçta zor gibi gözükebilir ancak sandığınızdan çok daha kolay olacak.
Kış aylarında biraz lavanta yağı olması harika bir fikir gibi görünür. Lavantanızı biçerken birkaç dalını ellerinizde ezip ovaladıktan sonra eşsiz kokusunu duyabilirsiniz. Sadece aromatik özelliklerinin yanı sıra lavanta yağı yüzyıllardır nemlendirici olarak da kullanılmıştır.
Bu yüzden lavanta yağı yapma süreçleri üzerine yapılan araştırmalarımız sonucunda birkaç teknik bulduk. Size bu tekniklerle ilgili detaylı bilgi veriyor olacağız.
Not: Bu teknikler lavanta öz yağı değil bildiğimiz lavanta yağının yapımında kullanabileceğiniz tekniklerdir.
Adım 1: Lavantanızı kurutun
Herhangi bir yağı demlenmeye başlamadan önce lavantanın tamamen kuruması zorunludur. Lavanta dallarını düzgün bir şekilde kurutmazsanız lavanta yağının çürümesi muhtemel hale gelir.
Neyse ki, lavantayı kurutmak oldukça basit ve kolay bir süreçtir.
- Lavantaları el budayıcıları veya makasla kesin. Lavantadan en az 15 cm kadar kestiğinizden emin olun.
- Kestiğiniz lavantaları birbirine bağlamak için biraz lastik bant kullanın bunu ise mümkünse uçlarından lastik bant ile yapın. Sicim üzerinde lastik bant kullanacağız, çünkü lavanta kurudukça hafifçe küçülecek ve parçalanmasını istemiyoruz. Lastik banda rağmen bazı parçaların yere düştüğünü görebilirsiniz. Ancak yeteri kadar ölçüye sahip olduğunuz için veya düşen dalları isterseniz tekrar yakalayabileceğiniz için bu da çok önemli değildir.
- Lavanta kesimlerini, 12 ila 14 gün boyunca güneş ışığını görecek sıcak ve kuru bir yere asarak bekletin.
Lavantaları kurutmak için yapmamız gereken her şeyi yaptık ve artık yağımızı üretmeye başlayabiliriz.
Mor çiçeklerin lavanta kokusunu tutmadığını öğrenmek siizn için şaşırtıcı olabilir. Aslında bir tüp rulo gazete kullanarak çiçekleri saplardan ayırabilir ve bir masaya (ileri geri) yuvarlayabilirsiniz. Mor çiçekler kendi başlarına göz maskeleri veya çekmece poşetleri için kullanılabilir.
Lavanta yağı tekniği – Soğuk yağ infüzyonu
Gereken sarf malzemeleri:
- Büyük kavanoz – yağı lavanta ile infüze etmek için
- Tülbent veya muslin – süzmek için
- Büyük şişe – Taze lavanta yağınızı saklmak için
Gereken malzemeler:
- Kurutulmuş lavanta – kavanozu dolduracak kadar
- Mineral yağ veya zeytinyağı – Kavanozun içindeki lavantayı tamamen kaplayacak kadar
Kavanozu temizleyin ve tamamen kurulayın, ardından kurutulmuş lavantalarınızı kavanoza yerleştirin. Tamamen kaplanana kadar yağınızı lavantanın üzerine dökün.
Kavanozu iyi miktarda güneş görecek bir pencere pervazına yerleştirin önümüzdeki 3-6 hafta arasında orada duracak şekilde. Önümüzdeki ay boyunca güneş lavanta bitkisinin yağı infüze edecek kısımlarının serbest bırakmasını sağlayacak bir kaynaktır. Yağın yeterince uzun süre oturduğuna karar verdiğinizde tülbent ile süzerek son şişenize dökün.
Bazı talimatlara göre hala sağlam çiçeklerle hafifçe ezmek ve ardından ilk kavanoza koymak veya kavanozu günlük olarak sallamak gibi öneriler de mevcut. Hafifçe ezme mantıklı olabilir ancak lavanta yağını günlük olarak sallamak pek faydalı olmayacak gereksiz bir adım gibi görünmektedir.
Lavanta Yağı Tekniği – Güveç tenceresi infüzyonu
Diğer teknikte olduğu gibi kurutulmuş lavanta kesimleriyle başlıyoruz ancak bu sefer güveç kabınıza 1 yarım bardak lavanta ile 1 bardak yağ ile dolduruyoruz. Güveç kabını alçak bir yere koyun ve önümüzdeki üç saat boyunca demlenmesini bekleyin.
Yağı soğumaya bırakın ve tülbentten geçirin. Bu teknik çok daha hızlı gözükse de eski yöntemleri sevenlere göre daha yeni bir yöntem olarak geçiyor. Eğer büyük ölçekli bir yağ ihtiyacınız var ise bu yöntem sizin için faydalı olabilir.