Mürekkep yüzünden yıllar içinde birçok kıyafetinizi kaybetmiş olabilirsiniz.
Cebinize bir kalem koymaktan, çalışırken mürekkeple kaplanmış bir iş gömleğinden bahsediyoruz. Veya ebeveynseniz eğer uçlu kalem, boyalı kalem lekelerinden bahsetmiyoruz bile.
Peki, mürekkepten zarar görmüş kıyafetlerinizi atmak yerine, mürekkebi kıyafetlerden nasıl çıkartabiliriz?
Kıyafetteki Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkartılır?
Eğer mürekkep lekesi tazeyse ve hemen müdahale edebilecekseniz, lekeden kurtulmanız çok daha kolay olacak. Sakın bunu unutmayın, lekeyi asla ovalamak ve yaymak istemezsiniz, sadece çok hafif bir şekilde dokunun.
Kağıt havluyla emebileceği kadar mürekkebi emmeye çalışın.
Eğer hızlı davranırsanız lekenin giysinize işlemesinden önce kağıt havluya geçmesini sağlayabilirsiniz. Sadece kağıt havlunun temiz tarafını kullanarak lekeyi emmesini sağlayın. Bu işlemi kağıt havlu mürekkebi emecek hale gelene kadar devam ettirin.
Ardından, biraz sürtme alkole ihtiyacınız olacak.
Bir kağıt havlu veya kağıt yardımıyla her yere yayılmasını engelleyerek lekeye müdahale edin. Lekeyi alkole batırıp çıkarın ve bu işlemi tekrarlayın. Mürekkep kalmayıncaya kadar bu işleme devam edin.
Giysiyi çamaşırı makinesine koyun. Mümkün olduğunca önceki işlemleri yaptıktan sonra çamaşır makinesine atabilirsiniz. Kumaşın çamaşır etiketlerini kontrol edin ve uygun sıcaklık ayarında yıkayın.
Eğer leke hala mevcutsa, sıradaki aşamaya geçme vakti gelmiştir. Umarız çamaşır makinesinden çıktığında leke gitmiş olur. Ancak geçmediyse de daha eski bir lekeyi nasıl çıkaracağımıza bakalım!
Eski lekelerden kurtuluruz?
Daha eski lekeleri çıkartmak için uğraşmak gerekecek ve bu da bize baş ağrısı yapabilir. Bunun nedeni mürekkebin kumaşa yapışması ve bırakmak istememesi! Zor, ama küçük bir çalışma ve birazda dirsek çürüterek bunu başarabilirsiniz.
Biraz gliserinle deneyin.
Eğer sürtünen alkol işi beceremiyorsa, bir mağazaya gidin (eczane de olabilir) bir şişe gliserin satın alın. Sadece düz bilinen gliserini kullanmanız yeterli. Bu yüzden mağazadakilere özel bir şey istemediğinizi söylediğinize emin olun.
Gliserin ile sıvı bulaşık deterjanında bir karışım yapın.
Bir kase yardımıyla, yeni aldığınız gliserinin bir çorba kaşığından alın, sıvı bulaşık deterjanından da bir çay kaşığı alarak karışımı hazırlayın. Bazı bulaşık deterjanları yağ ve gresden kurtulmak için tasarlanmıştır, bu nedenle bu tarz durumlar için üretilmiş ürünleri almak daha iyi bir fikir olacaktır.
Lekeli giysiye sıkıca ve iyice müdahale edin.
Giysinin her iki tarafını da istediğiniz bir bez kullanarak temizlemeye çalışın. Yaklaşık beş dakika boyunca bu işlemi yapın ve ardından biraz önce yapmış olduğunuz karışımın yerine düz gliserin ile müdahale edin. Ardından 10 dakika kadar bu karışımda lekeli giysiyi bekletin.
Giysiyi yıkayın.
Etiketini kontrol edin ve giysinin sıcaklığına uygun şekilde ayarlayıp çamaşır makinesine atın. Lekenin geçip geçmediğini kontrol edin ve geçmediyse adımları tekrarlayın.
Saç spreyi lekelerde işe yarıyor mu?
Mürekkep lekeleri için belki de duyulmuş en klasik ev reçetelerinden bir tanesi saç spreyi kullanmaktır. Bu 20-30 yıl önce doğru bir bilgi olabilir.
Bununla birlikte, saç spreyleri bugünlerde eskisi kadar alkol içermiyor ve bu yüzden etkili olmayacaktır. Kullandığınız saç spreyinin türüne bağlı olarak kıyafetinize zarar da verebilir.
El dezenfektanı ile mürekkep çıkartılabilir mi?
Saç spreyi bir sonuç vermeyecek olsa da el dezenfektanında hala alkol mevcut. Ancak alkol içerdiğinden ve renkli (bunların hiçbiri çocuklara yönelik değildir.) olmadığından emin olun.
Bunlardan bazılarının elinizin altında olması kötü bir fikir değildir, çünkü herhangi bir mürekkep lekesine anında müdahale etmek isteyebilirsiniz ve bu şekilde lekeden kurtulma ihtimaliniz çok daha yükselir. En azından işteyken bunu yaşadığınızda eve geldiğinizde lekeden kurtulmanız kolaylaşacaktır.
Kurutma makinesine dikkat
Eğer çamaşırlarınızı asmak yerine kurutmayı tercih ediyorsanız kurutmaya atmadan önce lekenin gittiğinden emin olun. Leke hala mevcutken kurutucuya atarsanız lekeden kurtulmanız çok daha zor olacaktır.
Ancak hep aklınızda olsun, lekeyi asla ovalayarak yaymayın!
Daha önce de söylediğimiz gibi eski de olsa mürekkep lekesini ovmak yapabileceğiniz en kötü şeydir. Bu mürekkebin daha çok yapışmasına neden olur, lekenin çıkmasını neredeyse imkansız hale getirir.
Yani ilk iş lavaboya dayayıp ovalamak gibi bir hamle asla yapmayın! Bunun yerine çok hafifçe dokunun ve lekenin yapışmasını engelleyin. Lekeyi giysinizden kurtarmak ve çıkartmak maalesef kolay değil ancak mürekkebi nasıl kıyafetinizden çıkaracağınızı düşündüyseniz sonuçlar karşınızda!