Giresun da çocukluğumuzda gezerken otların arasına bir yere daldığımızda hemen sonra bir yanma kaşınma hissi doğdu. Yahu ne oluyor derken büyüklerimiz tebessümle ısırgana dokunmuşsun derlerdi.

O andan itibaren hafızaya kazınan ısırgan faydalarıyla birçok alanda kullanılabilen harika bir bitki aslında. Ülkemizin birçok yerinde doğal olarak yetişmekte olan Isırgan Otu faydalı bitkilerdendir. Kökleri, yaprakları ve tohumları birçok alanda kullanılmaktadır. Yapraklarına dokunulduğunda deride yanma hissi uyandırır.

Bu bitkinin yaprakları çok kırılgan özellikli minik kıllar ile doludur. Yaprak cilde dokunduğu zaman bu kılların uçları kırılır, uçların keskin noktaları vücuda girer, bu olay vücutta histamin ve serotonin gibi farklı kimyasallar üretimine sebep olur, kimyasallar ağrı nöronlarını uyararak etkiyi azaltır. İnsan vücudunda geçici bir yanma hissi ile atlatılan bu etki, ot yiyen diğer canlılarda daha şiddetli olabilir. Bu savunma sistemi sayesinde Isırgan Otu yaşamını devam ettirebilmektedir.

Birçok hastalığın tedavisinde bu bitki faydalı olabilmektedir. Saç bakımından, kilo vermeye, toksin atımından ödem atmaya kadar birçok alanda insan vücuduna önemli faydaları vardır.

Besin Olarak Isırgan Otu

Isırgan otu besin olarak da kullanılabilir, bu kullanım çoğunlukla çay veya çorba olarak olmaktadır. Isırgan Otu Çayı bir fincan için 35 kalori içermektedir. İçerisinde kolesterol ve yağ yoktur fakat önemli oranda, potasyum, demir, silika gibi mineraller içermektedir. Çorba olarak kullanımda içerisindeki ilavelere göre 90-120 kalori enerji sağlamaktadır. Karadeniz de çorbası meşhurdur.

Deri ve Saç İçin Kullanım İçin Isırgan Otu

En çok bilinen faydası saça olan olumlu etkileridir. Bunun için 4 avuç dolusu taze Isırgan Otu yaprakları genişçe bir kaba konulur, bu kabın içerisine 5 litre soğuk içilebilir su konur. Ocağa konulan kaptaki su kaynama noktasına kadar ısıtılır. Kaynayan suyun altı kapatılarak 5-10 dakika demlenmesi beklenerek bu su ile saçlar yıkanır. İçerisindeki bileşenlerden dolayı bu bitki saçlara dolgunluk kazandırmaktadır. Elde edilen bu sıvı saç dökülmesini önemli oranda azaltmaktadır. Ayrıca bazı hastalıklarda dökülen saçlar bu sıvı karışımı kullanımı ile daha hızlı çıkabilmektedir. Son dönem revaçta olan birçok şampuan markası içeriğinde Isırgan Otu bulunmaktadır.

Aynı etkiyi bitkinin kökü ile de yapmak mümkündür. Bunun için şu yol izlenir: 1 avuç dolusu Isırgan Otu Kökü iyice temizlendikten sonra bir kap içerisindeki soğuk suya bırakılır,10-12 saat suda bekletildikten sonra kaynatılır.5-10 dakika demlenmesi için beklenilir, süzülen bu su ile saçlar yıkanır.

Ergenlik sivilcelerinde Isırgan Otu suyu faydalı olabilmektedir. El ve ayak çatlakları için kullanılabilir.

Zayıflama, Ödem Attırıcı Isırgan Otu

Isırgan Otu Çayı  ile vücudumuzda biriken ödem ve şişkinlikler atılabilir. İdrar söktürücü özeliklerinden dolayı özellikle göbek kısmındaki şişkinliğin azaltılmasında faydaları vardır. Bu şekilde direkt olmasa da zayıflamaya dolaylı yoldan faydası vardır. Vücüttaki şişkinlikleri atmasındaki bu faydası nedeni ile diyet listesindeki en moral verici bitkilerden birisidir.

Diğer  Faydaları İle Isırgan Otu

Isırgan Otu potasyum, silika demir mineralleri yönünden ve Antioksidanlar açısından oldukça zengindir.

İçerisindeki demir nedeni ile kansızlık tedavisinde yardımcı olmaktadır. Anemi tedavisinde ikincil ürün olarak kullanılabilir. İçerdiği  yüksek   demir nedeni ile kan yapıcıdır, kanın  temizlenmesine yardımcı olmaktadır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kan şekerini düşürür. Soğuk algınlığı için birebirdir. Öksürük problemlerini gidermede faydaları olmaktadır. Vücuda kuvvet vererek halsizliğin atılmasına sebep olmaktadır. C vitamini deposudur.

Ağrı kesici özelliği vardır.

İyileşme sürecini hızlandırma etkisi vardır. En büyük faydalarından biriside egzamayadır. Egzamanın iyileşme sürecinde faydaları vardır.

Kas spazmlarını azaltma özelliği nedeni ile adet dönemi kullanımına uygundur. Psikolojiyi gerginlikleri de azaltır

Diüretiktir. Sindirim sistemine faydalıdır. Kabızlığa iyi gelmektedir. Böbrekleri ve karaciğeri temizler. Böbrek sağlığı için kullanımı önerilir, taş ve kum atımını hızlandırır, mesaneyi enfeksiyonlara karşı korur. İdrar söktürücü özelliğinden dolayı, Prostat kanserine karşı yardımcı kullanımı önerilir.

Tansiyon ve kolesterol hastaları için günde 1 fincan kadar Isırgan Otu Çayı önerilir.

Lohusa ve emzikli kadınlara önerilir, süt artırımı sağlar.

Isırgan Otu Tarifleri

Çorba Tarifi

Isırgan Otu Çorbası farklı tarifler ve tatlar arayanların muhakkak denemesi gereken bir yemektir. Güzel görünümü üzerinden çıkan buharı ile sofralarımızı süsleyecek bu çorba şu şekilde yapılmaktadır.

Isırgan Otu Çorbası Malzemeleri:

Yarım kilo kadar yeşil ısırgan otu,2 yemek kaşığı kadar tereyağı, 1 bardak mısır unu ,7-8 yaprak yeşil nane,3-4 diş sarımsak, baharat ve tuz.

Isırgan Otu Çorbası Yapılışı:

Öncelikle elinize eldiven geçirerek bitkinin yapraklarını saplarından ayırın, sadece ince sapları çorbanıza katabilirsiniz. Ayıklanan otu güzelce bol su ile yıkayarak bir tencereye aktaralım, üzerini kapatacak kadar su ekleyerek güzelce haşlayalım. Kontrol ederek bitki yumuşayınca süzelim. Süzülen sudan bir bardak kadar ayıralım, diğer kısmı ise farklı tariflerde kullanmak için saklayalım.

Haşlanmış ısırgan ve bir bardak suyu püre haline getirene kadar iyice ezelim, sonra bu karışımı birkaç bardak su ilavesi ile çelik bir tencereye dökelim. Ocağın altını açarak mısır unu ilavesi yapalım. Mısır ununu aralıklar ile azar azar yapacağız. Mısır unu ekledikçe karıştıralım. Kıvamı zevkimize göre ayarlayabiliriz. Pişmeye yakın sarımsak, tuz ve baharatları ilave edelim. Erittiğimiz tereyağını ve yeşil naneleri üzerine gezdirerek servis edebiliriz. Bu tarifi süt ilavesi ile de yapabiliriz. Süt içime daha fazla bir yumuşaklık katacaktır.

Çay Tarifi

1-Yaprak Çayı:

Isırgan Otu Çayı yapımında bir fincan kaynar su için, bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış yaprak ısırgan otu gereklidir.

Demlenme için ideal süre 10 dakikadır. Demleme bitince süzülerek içilir. Kokusu ve tadı damak tadınıza uygun değilse içerisine diğer bitkilerden de ilave edebilirsiniz. Papatya ve kekik bu çaya ilave olarak en çok yakışanlardandır. Günde 2-3 fincan kadar çay öğün aralarında aç olarak tüketilmelidir.

2-Kök Çayı:

Bir fincan su için, bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış yaprak ısırgan otu kökü kullanılır. Soğuk su içerine atılarak kaynatılır. Ateşten indirildikten sonra, demlenme için 10 dakika beklenilir. Demleme bitince süzülerek içilir. Günde 3 fincan kadar çay sıcak olarak tüketilmelidir.

3-Tohum Çayı:

Bir fincan su için, bir tatlı kaşığı dolusu iyice dövülmüş tohum kullanılır. Soğuk su içerine atılarak kaynatılır. Ateşten indirildikten sonra, demlenme için 10 dakika beklenilir. Demleme bitince süzülerek içilir. Günde 2-3 fincan kadar çay sıcak olarak yemeklerden yarım saat önce tüketilmelidir.

Hamur İşleri

1 kilogram kadar taze Isırgan Otu ayıklandıktan ve temizlendikten sonra haşlanır. Haşlama suyu güzelce süzülerek soğumaya bırakılır. İki orta boy soğan ve  3-4 diş sarımsak soyulup doğrandıktan sonra salça ve baharat ilavesi ile yağda kavrulur. Soğuyan ısırganlar ince ince doğranarak bu karışıma ilave edilir. Karışımın içerisine az miktarda lor ilavesi yapılarak bir harç hazırlanır. Bu harcı her türlü hamur işlerinizde kullanabilirsiniz.

Zararları

Isırgan Otu yüksek miktarda etken madde içerdiğinden dolayı ilk defa kullanımda az miktarda kullanım önerilir. Alerji yapmıyorsa sürekli kullanılabilir.

  • Açık yaralara sürülmemelidir.
  • Adet döngüsünü değiştirme etkisi vardır.
  • Mide bulantısı, ishal, alerji yapabilir.
  • Hamileler kullanmamalıdır.
Sevdiğim şeyler hakkında içerik üretmeyi seviyorum. Yazar arada gezer tozar. İçerik üreticisi.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner