Çağımızın en sık karşılaşılan hastalıklarından biri insülin direncidir.
Ülkemizde de bu hastalığa sahip olan insanların sayısı sürekli artarak devam etmektedir.
Toplum sağlığını ciddi bir şekilde tehdit etmektedir.
4. Beslenme
Kilo ve vücut yağ oranı faktörü insülin direnci için kritik bir eşiktir. Bu nedenle özellikle beslenmemize dikkat etmemiz gerekmektedir. Mümkün olduğunca şeker ve hamur işi besinlerden uzak durulmalıdır. Zaten kanda kalan insülinin alınacak şeker ve un ile daha da yükselmesinin önüne geçilmelidir. Yemek öğünlerimiz belirlenmeli ve hep aynı düzene vücut alıştırılmalıdır.
Uzmanlarında tavsiyelerine göre günde 3 ana öğün ve 3 ara öğün olmak üzere 6 sefer besin alınmalıdır. Karbonhidratı düşük ama proteini yüksek beslenme tarzına geçilmelidir. Et, sebze, yumurta başta olmak üzere süt ürünlerini de tercih edebilirsiniz. Besin seçerken dikkat etmeniz gereken nokta glisemik indeks değeridir. Glisemik indeks değeri yüksek olan gıdalar kan şekerini (insülini) yükseltir. Düşük gıdalar ise kan şekerini geriletmektedir.
İnsülin direncine sahip kişilerde sürekli acıkma hissi meydana gelmektedir. Bu acıkma hissini yok etmenin en etkili çözümü yoğurt yemektir. Açlık hissettiğinizde ara öğün olarak yoğurt yiyebilirsiniz. Bu hem sizi tok tutar, hem de insülin seviyenizi düşürmeye yardım eder. Geceleri sürekli acıkarak uyanıyorsanız da yoğurt yemek sizi yatıştıracaktır. Özellikle tarçınlı yoğurt şeker (tatlı) isteğinizi azaltır.